Karaciğer Nakli Nedir
Karaciğer Nakli Nedir?
Vücuttaki en büyük organ karaciğerdir. Yetişkin bir vücutta yaklaşık 3 kg civarı karaciğer bulunur. Karaciğer, vücutta çok çeşitli işlevleri gerçekleştirir. Safrayı oluşturur, toksin maddelerin vücuttan atılması görevini üstlenir. Proteini üretir ve metabolize ederek gerektiğinde enerji için kullanır. Karaciğerin çeşitli sebeplerle fonksiyonlarını yitirmesi sonucu karaciğer yetmezliği oluşur ve vücudun karaciğere ihtiyacı oluşur. Bu sebeple karaciğer nakli düşünülür. Karaciğer yetmezliği, safra kanalının yara bağlayıp karaciğeri içten ve dıştan daraltması sonucu, alkol tüketimi sonucu, Wilson hastalığı sonucu, safra kesesindeki şekil bozukluğu, siroz gibi sebeplerle oluşur.
Karaciğer Nakil Testleri
Tüm geçmiş döneme ait raporlar, röntgenler, ilaç kayıtları ve karaciğer biyopsi slaytları getirilir. Karaciğerin boyutunu gösteren bir tomografi, karaciğere gelen ve giden damarların açık olup olmadığını kontrol için ultrason görüntüsü, kalp değerlendirilmesi için EKG, akciğer fonksiyon testleri, kan gurubu, pıhtılaşma kapasitesi, çeşitli kan testleri, AIDS ve hepatit testleri gereklidir.
Karaciğer Nasıl Bulunur?
Karaciğer nakli için iki seçenek vardır. Birincisi yaşayan bir donör, ikincisi ise ölmüş bir donörden nakildir. Yaşayan donörden nakil hastalığın son evresindekiler için bir seçenektir. Bu işlem sağlıklı bir kişiden karaciğerinin bir kısmının alınarak hastaya nakil edilmesi işlemine dayanır. Birkaç hafta içerisinde her iki kişideki organ da normal boyutlarına ulaşmaktadır. Donörün kim olacağına karar verebilmek için ilk önce kan gurubu ve vücut tipi göz önüne alınmaktadır. Kalbi halen atan ancak beyin fonksiyonları geri dönülmez bir şekilde durmuş olan hastalar genellikle tıbben ölü sayılırlar ve bu hastalardan karaciğer nakli yapılabilir.
Nakil Ameliyatı
Genellikle karaciğer nakli ameliyatları 6 saat ile 12 saat arası sürmektedir. Bu operasyon sırasında cerrahlar hastanın karaciğerini, donörün karaciğeri ile yer değiştirir. Bu ameliyat çok önemli bir ameliyat olduğu için cerrahlar hastanın vücuduna çeşitli borular yerleştirirler. Bu borular hastanın vücut fonksiyonlarını yerine getirmesi için yardımcı olur.
Komplikasyonlar
En sık görülen komplikasyon, bağışıklık sisteminin organı yabancı olarak görüp saldırmasıdır. Vücut karaciğeri ret eder. Ancak anti-ret ilaçlar ile bu durum birkaç gün içinde düzeltilebilir. Bu arada bu anti-ret ilaçlar enfeksiyon riskini de beraberinde getirir.