Blog

Karaciğer Kanserinin Nedenleri

Karaciğer, yerine getirdiği görevler dolayısıyla, insan vücudunun kilit organlarından birisidir. Karaciğerin fonksiyonlarından bir tanesini kaybetmesine bağlı olarak ortaya çıkan basit hastalıklar bile ilerleyen dönemlerde hayati risk taşımaktadır. Karaciğer, çok fazla işlevi aynı anda yerine getirdiğinden, bazen çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Önem derecesi ve türü değişen birçok karaciğer hastalığı bulunmaktadır. Karaciğer kanseri, en tehlikeli karaciğer hastalıklarından birisidir. Erken teşhis edilip tedavisi yapıldığında, kalıcı olarak iyileşme sağlanabilmektedir. Ancak, hastalığın geç farkedilmesi, tedavi edilse dahi, yaşam süresini kısaltmaktadır. Bu derece önem taşıyan karaciğer kanserine sebep olan farklı etmenler bulunmaktadır. Bu etmenler, belirli bir sürecin sonunda, karaciğer kanserinin vücuda sıçramasına neden olur.

Karaciğer kanserinin nedenleri

-Günümüzde, görülme sıklığı giderek artan karaciğer kanserinin en temel sebebi, alkol ve sigara alışkanlığıdır. Bu alışkanlıklar, karaciğer kanserinin doğrudan sebebi olmasa da, uzun süreli ve aşırı kullanımda öncelikle karaciğer yağlanması gibi basit sağlık sorunlarına, sonrasında da karaciğer kanserine sebep olmaktadır.

-Siroz: Siroza bağlı oalrak karaciğerde oluşan hasarın, kansere çevirme olasılığı bulunmaktadır. Sirozun temelinde başka hastalıklar yatmaktadır. Yani karaciğer kanseri, karaciğerin hasar almasına bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklar zincirinin en son halkasıdır.

-Virüsler: Hepatit virüsüne yakalanan kişilerde, kanser olma olasılığı yüksektir. Üstelik, bu hastalık tedavi edilse dahi, ilerki dönemlerde yine de kanser riski taşımaktadır.

-Beslenme alışkanlıkları: Beslenme alışkanlıkları, diğer sebepler kadar olmasa da, karaciğer kanserinin oluşumunda rol oynamaktadır. Son zamanlarda, hazır gıdaların fazlaca tüketilmesi, yağlı ve fast food tarzı beslenme düzeni, karaciğer kanserinin tetikleyicisidir.

-Fazla kilolar: Nadir de olsa, karaciğer kanseri sebebidir. Fazla kilolu kişilerde en sık görülen hastalık karaciğer yağlanmasıdır. Karaciğer yağlanması ise, tedavi edilmezse kansere çevirebilir.

-Bazı ilaçların sürekli olarak kullanılması: Bazı ilaçlar, herhangi bir hastalık için kullanılıyor olsa da, karaciğere hasar verebilir. Bu hasar, zamanla kansere dönüşebilir.

-Vücut direncinin düşük olması: Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin karaciğer hastalıklarına yakalanma riski yüksektir. her karaciğer hastalığının da kansere dönüşme riski bulunmaktadır.

Karaciğer kanseri, karaciğerin zarar görmesine bağlı olarak oluşan hastalıkların tedavisinin gecikmesiyle, zaman içerisinde oluşan bir kanser türüdür. Ortaya çıktığı andan itibaren ilerlemesi de çok hızlı olmaktadır. Tedavisi ise, hastalığın evresine göre yapılmaktadır. 4 evreden oluşan karaciğer kanserinin ilk 3 evresinde açık operasyon; son evresinde, radyoterapi, laporaskopi ve kemoterapi gibi teknikler uygulanmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu