Karaciğer Kanserinin Belirtileri
KARACİĞER KANSERİNİN BELİRTİLERİ
Karaciğerin kendisinden kaynaklanan kötü huylu tümörlere, karaciğer kanseri denir. Karaciğer kanserine diğer kanserler arasında daha az rastlanır. Karaciğer kandaki kimyasal maddeleri düzenleyip safra salgılar. Kanı bir çok kimyasal madde, ilaç ve alkolden temizleyerek vücut için kullanıma hazır hale getirir. Karaciğer, bunun gibi vücudumuzda daha pek çok işlevi yerine getiren en aktif organdır. Yüzde 70’i alındıktan sonra bile kendini yenileyebilir. Bu sebeple, karaciğer kanseri olan kişilerde karaciğerin büyük bölümü alınsa bile, bir kaç hafta sonra büyüyerek asıl boyuna yeniden ulaşır. Karaciğer kanseri olan hastalarda ilk evrelerde pek bir belirti ortaya çıkmaz. Ancak zamanla bazı belirtiler kendini belli etmeye başlar ve giderek şiddetlenir. Bu belirtiler şu şekilde sayılabilir:
Kilo kaybı
Karaciğer kanserinde ortaya çıkan ilk belirti ani kilo kaybıdır. Vücut ağırlığının yüzde 10’unu kaybetmek ani kilo kaybı demektir. Kişi bir şey yapmasına gerek kalmadan nedensiz bir şekilde kilo kaybeder. Kilo kaybı yaşanmasının nedeni, hastalıkla beraber başlayan iştahsızlık olarak düşünülür.
Karın şişliği
Karaciğer kanseri karında şişliğe yol açar. Bunu iki nedeni olabilir. Birincisi; karaciğerin büyüyerek karnın sağ tarafında şişliğe neden olmasıdır. İkincisi ise; karaciğerin işlevlerini tam olarak yerine getirememesinden dolayı karın bölgesinde sıvı birikmesidir.
Sarılık
Karaciğerin fonksiyonlarını yerine getirememesi nedeniyle, safra normalde olduğu gibi vücuttan atılamaz ve safra tuzu kanda ve vücut dokularında birikir. Böylece sarılık ortaya çıkar. Sarılıkta beraber cilt ve göz akları sarı bir renk alır.
Bu belirtilerin yanında şu durumlarda ortaya çıkabilir;
l Şiddetli karın ağrıları,
l Aşırı mide bulantısı ve kusma,
l Halsizlik ve yorgunluk, buna bağlı çok uyuma ve hareketlerin kısıtlanması,
l Dışkı renginde değişiklik, idrar yaparken acı hissi,
l Yüksek ateş ve gece terlemeleri,
l Çok hafif bir yemekten sonra bile tıkanma ve şişlik hissi,
l Göğüs kafesi bitiminin sağ tarafından başlayıp sırta kadar uzanan ağrılar.
Eğer bu belirtilerden şüpheleniyorsanız, mutlaka bir doktora başvurun. Doktorunuz bu belirtileri ne kadar süredir ve ne sıklıkla yaşadığınızı soracaktır ve vereceğiniz cevaplar tanı konulmasına yardımcı olacaktır.