BlogSağlık

Karaciğer İflası Belirtileri ve Tedavisi

Karaciğer İflası Belirtileri ve Tedavisi

Karaciğerimiz iç organlarımız arasındaki en büyük olanıdır ve 400’den fazla hayati fonksiyona sahiptir. Karaciğer protein, kolesterol, pıhtılaşma faktörleri ve yağların sentezlenmesini sağlamaktadır. Yağların emilimi için sindirim sistemine safra salgılamaktadır. Kimyasal toksik maddeleri vücuttan temizlemekte, kan şekerini düzenlemekte ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Fakat tüm bu işlemleri yapan karaciğerimiz zamanla çeşitli hastalıklar ve sağlıksız yaşam koşulları sebebiyle işlevlerini yitirmekte akut karaciğer iflası yada kronik karaciğer iflası meydana gelebilmektedir. Karaciğer iflasına aynı zamanda karaciğer yetmezliği de denilmektedir.

Akut karaciğer iflası sağlıklı insanlarda aniden meydana gelen bir durumdur. İlaçlar, hepatit ve gıda zehirlenmeleri başlıca sebebidir. Vücuda karışın zararlı maddeler karaciğerin temizleyebileceğinden fazla düzeyde olduğu takdirde karaciğer iflasına neden olabilmektedir.

Kronik karaciğer iflası ise diğer ismiyle siroz olarak anılmaktadır. Kronik karaciğer yetmezliğinde karaciğer hücrelerinin bulunması gereken bölgelerde nedbe dokusu denen bir oluşum meydana gelmektedir. Nedbe dokusu zamanla karaciğeri kaplamaya başlayarak karaciğerin görevlerini yapamaz bir hale gelmesine sebep olmaktadır. Görevlerini yapamayan ve siroz olan karaciğerin ilaç vb. tedavisi bulunmayıp tek çözüm yolu karaciğer naklidir. Hem akut hem de kronik karaciğer iflası görüldüğünde karaciğer naklinin geç kalınmadan yapılması gerekmektedir.

Karaciğer İflası Belirtileri

Hastalık erken dönemde pek belirti göstermeyebilir. İlerleyen dönemlerde güçsüzlük, kilo kaybı, halsizlik, iştahsızlık, sarılık, bulantı-kusma, karında sıvı birikimi ve dolgunluk hissi, kaşıntı ve vücuttaki kanamaların durmasının zorlaşması belirtileri görülmektedir. Hastalığın ileri dönem belirtileri ise karaciğerin kanı temizleyemecek düzeye gelmesiyle oluşmaktadır. Kan temizlenemediği için zamanla artık maddeler vücutta birikmeye başlar ve ilk olarak beyin-sinir sistemini etkiler. Hastada bilinç bulanıklığı, davranış değişiklikleri, uyku düzensizlikleri, unutkanlık ve en son olarak bilinç kaybıyla koma meydana gelir.

Karaciğer İflası Tedavisi

Akut ve kronik karaciğer yetmezliği maalesef tamamen tedavi edilememektedir. Sadece çeşitli ilaç tedavileriyle hastalık durdurulabilmekte ve yavaşlanması sağlanmaktadır. İlk olarak karaciğerin işlevlerini, hastalığın ne düzeyde olduğunu tespit edebilmek için çeşitli biyokimyasal testler uygulanır. Bu testlerin yanı sıra karaciğer biyopsisi, bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi ve MR ile karaciğerin damarları ve yapısı gözlenir.

Karaciğer biyopsisi kronik karaciğer iflası şüphesi olduğu zaman yapılmaktadır. Biyopsi işleminde lokal anestezi ile tam uyuşma sağlandığı için ağrı yaşanmaz. Tüm tetkik ve ilaç tedavileri sonucunda hastalığın durdurulamayacağı tespit edilirse o zaman mecburen karaciğer nakli talebinde bulunulur. Tıp dünyasında ilerleyen medikal ve cerrahi tedaviler sayesinde karaciğer nakilleri %80-90 oranında başarıyla sonuçlanmaktadır.

Karaciğer İflasında Organ Nakli Tedavisi

Hastaya bazı testler ve muayeneler yapılarak karaciğer iflasının şiddeti tespit edilir. A, B ve C şiddetinde karaciğer iflası sınıflandırması yapıldıktan sonra hasta B ve C şiddetinde ise karaciğer zorunlu görülür. Bazen A şiddetinde olduğu durumlarda da karaciğer nakli gerekebilmektedir. Hastanın karaciğer nakli yapıldığı sırada genel sağlık düzeyi ne kadar iyiyse ameliyatın başarı oranı da o denli yüksektir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu