Blog

Karaciğer Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Karaciğer vücudumuzun en büyük organı olmakla birlikte aynı zamanda çok önemli fonksiyonlara sahiptir. Kanın arındırılması ve vücuttaki toksinlerin atılması işlevini gören karaciğer beslenme biçiminden, genetik yatkınlıktan ve alkolden dolayı rahatsızlanabilir. Aslında karaciğerde oluşan tüm hastalıklar başka sağlık sorunlarından kaynaklanır. Karaciğer tek başına bir hastalık getirmez. Aksine karaciğer hastalıklarının belirtilerinin bile farkedilmesi oldukça güç olup, farklı sağlık sorunları için muayeneye gidildiğinde ortaya çıkmaktadır. Karaciğer hastalıklarının belirtileri ortalama olarak aynıdır ve kendilerini geç gösterirler. Bu nedenle düzenli olarak doktor kontrolü yapılmalıdır. Gayet sağlıklı olduğunuzu düşündüğünüzde aslında bir karaciğer sorunu yaşıyor olabilirsiniz.

Karaciğer Hastalığı, Belirtileri ve Tedavisi

Karaciğer hastalıkları, başka sağlık sorunlarının getirisidir. Genelde karın ağrısı, karın bölgesinde şişkinlik hissi, halsizlik, sürekli yorgunluk hali, deri renginde değişme ( bu belirti daha çok karaciğerde kist vb. oluşumlarda görülür.), bir anda verilen kilo gibi belirtileri bulunmaktadır. Ortalama her karaciğer hastalığı aynı belirtileri vermektedir. Karaciğer hastalığı belirtileri bazen hastalığın teşhisinde yeterli olmayabilir. Bu nedenle bir takım kan ve idrar tahlillerinin yanı sıra testler de yapılmaktadır. Tüm bunların neticesinde teşhis konulur ve tedavi uygulanır.

Karaciğer Hastalıkları Tedavisi

Karaciğerde oluşan hastalıklar;

l Karaciğer kisti
l Karaciğer su toplaması
l Siroz
l Karaciğer büyümesi
l Karaciğer yetmezliği
l Karaciğer yağlanması olarak sıralanabilir.
Karaciğer hastalıklarının tedavisi genellikle ilaç yolu ile uygulanmaktadır. Kiloya bağlı bir karaciğer yağlanması söz konusu ise ilaç tedavisinin yanında egzersizde önerilir. Alkolden fazlasıyla etkilenen bir organ olan karaciğerin tedaviye cevap vermesi ise beslenme biçimine bağlıdır. Sürekli alkol tüketmek karaciğer için hayati risk demektir. Özellikle tedavi sırasında alkol kullanımı tedavinin boşa gitmesine neden olur. Alkol, karaciğerdeki hücrelerin yenilenmesini ve fonksiyonlarını yerine getirmesini önler. Bu neden ile karaciğer yorulur ve farklı hastalıklar ortaya çıkar. Karaciğer yetmezliği de bu sağlık sorunlarına bağlı oalrak meydana gelir. İşlevlerini yerine getiremeyen karaciğer, zamanla yetersizleşmeye başlar.

Karaciğerde kist oluşumu ise burada bulunan kılcal damarların genişlemesi ve hücrelerin anormal bir şekilde, gereğinden fazla çoğalması sonucu ile oluşur. Kist tedavisi kistin iyi yada kötü huylu olmasına bağlıdır. İyi huylu kist tedavisinde ilaç yöntemi kullanılır. Beslenmeye dikkat edilir. Fakat kötü huylu kist, cerrahi müdahale gerektirir ve tümöre sebep olur. Bu nedenle teşhisin erken konulması gerekir. Düzenli olarak chek-up yaptırmak erken tanı için en iyi yöntemdir.

Karaciğer hastalıkları genetik yatkınlığa dayalı olarak da gerçekleşse asıl sebebi alkol ve vücuttaki diğer hastalıklardır. Örneğin; diyabet, kolestrol, yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve by-pass olan kişilerde karaciğer hastalıklarının görülme olasılığı yüksektir. Bunların yanında aşırı alkol tüketimi de karaciğeri olumsuz desteklemekte ve sorunlara yol açmaktadır. İlaç tedavisi mümkün olan karaciğer hastalıklarından kurtulmak için tedaviye destek amaçlı bitkilerden de yararlanmak mümkündür. Doğada her türlü hastalığın çaresi bulunmakta fakat aşırıya kaçılmamalıdır. Özellikle elma sirkesi, limon ve biberiye karaciğer hastalıklarının düşmanıdır.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu