Karaciğer dostu bitkiler
Karaciğer, hem fonksiyonları hem de özellikleri açısından, önemli organlarımızdan birisidir. Karaciğerin sağlıklı çalışması demek, tüm vücudun sağlıklı çalışması demektir. Karaciğerin sağlıklı çalışması için de, sağlıklı beslenmek gerekmektedir. Karaciğer için düzenli olarak tüketilmesi gereken sağlıklı bitkilerle hazırlanan kürler, vücut fonksiyonlarının her zaman gerektiği gibi yerine getirilmesini sağlamaktadır.
Karaciğer dostu bitkiler nelerdir?
Soya: Karaciğer dostu bitkiler arasında ilk sırada gelmektedir. Soya sütü, yağı ve fasulyesinin, karaciğer hastalıklarını önleyici ve tedavi edici etkisinden dolayı tüketilmesi gerekmektedir.
Yeşil çay: Antioksidan deposudur. Vücut direncini arttırdığı için, karaciğerin yükünü azaltır. Ayrıca, kilo verdirici özelliği de bulunduğu için, obeziteye bağlı karaciğer hastalıklarını önleyicidir.
Zerdeçal: Karaciğeri, toksinlerden arındıracak mucizevi etkiye sahiptir. Toksin atma görevi bulunan karaciğerin fonksiyonlarına yardımcı olur. Çalışma yükü azalan karaciğer, işlevlerini daha rahat yerine getirir.
Karahindiba: Karaciğerin, besinleri ayrıştırma görevine destek olur. Zararlı maddelerin safrayla dışarı atılmasını sağlayarak, sindirim sistemini rahatlatır.
Devedikeni: Devedikeni, içeriğindeki kimyasallar ile, karaciğere toksin atma görevinde yardımcı olmaktadır. Bu kimyasallar, toksinlerin emilmeden direk dışarı atılmasını sağlar. Bu da, karaciğerin yüksek fonksiyonda çalışmasını önler ve karaciğeri rahatlatır.
Limon: Limon, bilindiği üzere bol miktarda C vitamini içerir. C vitamini, vücut direncini arttırır ve bağışıklık sistemini destekler. Temizleyici etkisiyle, kanı temizler. Karaciğer yağlanmasını önler. yemeklerde, salatalarda, suyu içilerek ve direk yenilerek olmak üzere çeşitli tüketim şekilleri bulunan limon, her evde bulunan karaciğer dostu besinler arasındadır.
Karaciğer için faydalı olan bu besinlerden, her gün önerilen miktar ve şekillerde tüketilmesi, sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralamaktadır. Ancak, kişinin genel sağlık durumu dolayısıyla bazı bitkilerin, doktor önerisi haricinde tüketilmesi birtakım yan etkilere sebep olabilir. Bu nedenle, karaciğer dostu bitki kürlerinin tüketilmeden önce doktora danışılmasında fayda vardır.
Karaciğer dostu bitkiler haricinde, taze sebze-meyvelerin de her gün tüketilmesi gerekmektedir. Yağlı yiyeceklere fazla yönelinmemeli, daha çok haşlama tarzında pişirilen yiyecekler tüketilmelidir. Sağlıklı bir karaciğer için, her besinden gereken miktarlarda alınmalıdır ancak, kırmız et, aşırı şekilde tüketilmemelidir. Daha çok, sebze-meyveye dayalı beslenme şekli tercih edilmelidir.