Karaciğer Biyopsisi Belirtileri ve Tedavisi
Karaciğer Biyopsisi, Belirtileri ve Tedavisi
Vücutta birçok yaşamsal olayda etkin bir şekilde görev alan karaciğerin sağlıklı bir vücut için işlevinin düzgün olması önemlidir. Ancak dengesiz beslenme alışkanlığı, alkol kullanımı, zararlı maddelerin tüketimi ya da bazı dış etkenlere bağlı olarak karaciğerin işlevi bozulabilir ve bunun sonucunda da birçok hastalık meydana gelir. Bu gibi durumlarda da erken ve doğru bir tanı koyabilmek adına bazı uygulamalar yapılmaktadır. Bunlardan birisi de biyopsidir.
Karaciğer Biyopsisi Nedir
Karaciğerde işlevsel bozukluk ya da kist ve tümör gibi oluşumlar olduğunda gereken tanıyı koymak, hastalığın şiddetini ve hasarın boyutunu anlayabilmek adına karaciğerden küçük bir parça alınarak mikroskop altında incelenmektedir. Yapılan bu eylem karaciğer biyopsisi olarak adlandırılmaktadır. Karaciğerinizle ilgili herhangi bir problemde doktora gittiğinizde kan tahlilinde ya da ultrasonda karaciğerde bir sorun olduğu tespit edilirse doktorunuz hastalığın derecesini ve nasıl bir tedavi yöntemi uygulanacağına karar verebilmek adına karaciğer biyopsisi yapılmasını isteyebilir. Yapılan bu işlem çok kısa sürmektedir. Ayrıca biyopsi yapılırken ya da daha sonrasında ağrı hissedilebilir. Bu durumda doktorunuzun önerilerini dikkate almanız önemlidir.
Karaciğer Biyopsisi Neden Yapılır
Karaciğer biyopsisi genel olarak;
l Belirlenemeyen karaciğer hastalıklarının tam olarak teşhisinin konabilmesi
l Ultrasonda fark edilen herhangi bir anormal durumda dokudan örnek alınarak incelenmesi
l Tedavi sürecinin seyrinin ve durumunun belirlenmesi
l Karaciğer nakli gerçekleştirildikten sonra karaciğer sağlığının gözlemlenmesi
amacıyla uygulanan bir yöntemdir.
Karaciğer biyopsisi sonucunda kanama, özellikle karın bölgesinde ağrı, iltihap ya da uygulama sırasında yapılan bir hata sonucunda yakın bölgelerde bulunan organlara zarar verme gibi durumlar oluşabilir. Bu gibi belirtileri önemseyip kesinlikle doktorunuza başvurmalısınız.
Karaciğer Biyopsisi Yöntemleri
Karaciğer biyopsisi perkütan, transjuguler ve laparoskopik olmak üzere 3 yolla yapılmaktadır.
l Perkütan Yöntemi
Cilt üzerine küçük bir kesik atıldıktan sonra iğne sokulur ve karaciğerden küçük bir parça alınır. İşlem sırasında lokal anestezi uygulandığı için herhangi bir ağrı hissedilmez. Ultrason cihazı ile parça alınacak kısım görüntülendiği için hata yapma olasılığı oldukça düşüktür. Ayrıca çevredeki organlara ya da damarlara zarar verme riski de bulunmaz.
l Transjuguler Yöntemi
Transjuguler yöntemde boyun toplardamarından karaciğer toplardamarına kadar uzanan ve bükülebilir özellikteki sonda ile karaciğere sokulan iğne yardımıyla incelenecek olan parça alınır. Bu biyopsi yöntemi genelde kan pıhtılaşması sorunu yaşayan hastalara uygulanmaktadır. Diğer yöntemlere göre daha büyük ve çeşitli doku örneği almaya imkan tanır.
l Laparoskopik Yöntemi
Laparoskopik yöntem göbek deliğinden kesik açılarak ince bir teleskopun karaciğere doğru uzatılması ve organların izlenmesine olanak tanıyan bir uygulamadır. Bu yöntem hem tanı hem de tedavide uygulanabildiği için sıklıkla tercih edilir. Kanama olup olmadığını tespit etmek ve karaciğerin izlenerek uygun olan bölgeden örnek alınmasına olanak tanıması önünden daha etkin sonuçlar vermektedir. Ancak uygunsuz şekilde yapılması enfeksiyon, diğer doku ve organlarda zarara neden olacağı için dikkatli olunması gereken bir uygulamadır.
Biyopsi uygulaması sonrasında hasta 10 saat gözetim altında tutulur. Ayrıca kişi ağır yük kaldırmamalı, beslenmesine dikkat etmeli ve 1 hafta boyunca dinlenmelidir.