Karaciğer Ameliyatı, Riskleri ve Sonrası
Karaciğer Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Karaciğer ameliyatı çeşitli sorunlardan dolayı yapılması gereken ciddi, zor ve biraz da karmaşık bir ameliyattır. Genelde rezeksiyon yani karaciğerin bir bölümünün alındığı ameliyatlar olarak tıp dünyasında yerini alır. Karaciğer alınma sebebi de çoğunlukla kötü huylu urun sebebiyledir. Karaciğer dokusunda başlayıp başka organlara geçebilecek olan tümörler için de aynı şekilde tedavi sağlanır.
Karaciğer ameliyatlarında bir diğer seçenek ise karaciğer naklidir. Organ vericileri gönüllü ya da organ bağışçıları olabilmektedir. Karaciğer ameliyatları çok kanamalı ve karmaşık bir sisteme olduğundan dolayı riskli ameliyat grubuna girmektedir. Olabildiğince dikkat edilen bu ameliyat, günümüz tıp tarihinde başarılı yollarla uzman kişiler tarafından yapılabilmektedir. Ülkemizde de karaciğer ameliyatı giderek yaygınlaşmış, başarılı sonuçlar almaya devam edilmektedir.
Karaciğer Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Karaciğer ameliyatları zor, riskli ameliyatlardan bir tanesidir. Karaciğer değişiminde vücuttaki damarların kesilmesi ve tekrar dikilmesi sebebiyle çok kanama gerçekleşir. Bu kanamalar da oldukça fazla risk yaratmaktadır. Ortalama 6 ile 12 saat arasında değişen ameliyat saatleri mevcuttur. Özellikle kadavradan yapılan organ nakli, canlı bir şekilde yapılan nakle göre daha zordur. Çünkü vücut organı kabul etmeyebilir, eskiye nazaran iyi çalışmayabilir. Bunun en büyük nedeni de bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sistemi vücuttaki tüm hücreleri tanır, başka bir vücuda gelen hücreyi hemen dışarı atmak ister. Bu da yeni organa zarar verir. Hatta o organın çalışmamasına, ölmesine bile neden olur. Bu nedenle doku ve organ nakilleri sonrasında hastalar mutlaka ilaçla hayatına devam etmelidir. Bağışıklık sisteminin vücuda yeni gelen hücreye zarar vermemesi için bu ilaçların mutlaka kullanılması gerekmektedir.
Karaciğer Ameliyatı Sonrası Yaşam
Ameliyat sonrası sağlıklı yaşam kesinlikle çok önemlidir. Özellikle beslenme konusunda mideyi ve bağırsakları çok fazla rahatsız etmeyecek gıdalar vücuda alınmalıdır. Su, meyve suyu bol miktarda içilmelidir. Alkolden kesinlikle ve kesinlikle uzak durulmalı, stres, sinir gibi rahatsızlık verecek her türlü durumundan kaçınılmalıdır. Sağlıklı beslenme koşullarına dikkatli bir şekilde uyulduğunda, alkollü içecek tüketilmediğinde, sinir, stres, sıkıntı yapacak her türlü durumdan uzak kalındığında, ameliyat sonrası verilen ilaçların düzenli bir şekilde içildiğinde, bol su ve meyve suyu tüketimi de günde yeteri kadar yapıldığında, karaciğer ameliyat sonrası yaşam oldukça kolaylaşacaktır. Organ naklinin çok önemli olduğunu görmekteyiz. Bu yüzden organ bağışına ilk önce kendimiz önem göstermeli, etrafımıza da bu bilinci olabildiğince çok noktada ve çok kişiye aşılamalıyız.