Blog

Kansızlık ve Kalp Çarpıntısı

Kansızlık, günümüzde çoğu kişide görülen bir hastalıktır. Farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan kansızlık, basit gibi görünse de, aslında önemsenmesi gerekmektedir. Çünkü, gereken şekillerde tedavisi yapılmadığı takdirde, daha farklı ve ciddi hastalıklara yol açabilir. Kansızlığa yol açan başlıca sebepler, bayanlarda adet kanaması, dengesiz beslenme, doğum ve bazı hastalıklardır. Nedenleri farklı olsa da, kansızlığın sebep olduğu belirtiler aynıdır. Kansızlık, kişide yorgunluğa sebep olur. Ayrıca, agresiflik, uyku problemleri, psikolojik dalgalanmalar ve vücutta morarmalar, kansızlığın etkileridir. Ancak, kansızlık, daha da önemsenmesi gereken kalp çarpıntısına da neden olabilir.

Kansızlık, önemli derecede kalp çarpıntısı yapabilir. Bunun nedeni, eritrosit adı verilen alyuvarlardaki düşmeye bağlı olarak, başta kalp olmak üzere tüm doku ve organlara kan ve oksijen iletiminin azalmasıdır. Bu durumda, organlar fonksiyonlarını gerektiği gibi yerine getirmez ve vücut düzeni bozulur. Bu durumda, kalp kasına da gerekli oksijen taşınamadığı için kalpte doğal olarak çarpıntı ve ritim bozukluğu meydana gelebilir. Eğer tedavisi yapılmazsa, bu olumsuz durum, ilerleyen zamanlarda kalp yetmezliğine kadar gidebilir.

Çarpıntıyı önlemek için, öncelikle kansızlığın tedavi edilmesi gerekir. Bunun için, bazı tıbbi ilaçlar kullanılabilir ama beslenme düzeni değiştirilerek de doğal yöntemlerle tedavi desteklenmelidir. Yapılması gereken ilk şey, dengeli ve sağlıklı beslenmektir. Demir içeriği bol olan keçiboynuzu pekmezi, ıspanak, ceviz, kırmızı et, elma, armut ve incirin düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Doktorun verdiği ilaçlar, ihmal edilmeden kullanılmalıdır. Kan değeri, sınırın çok altında olan kişilere, damardan kan verilebilir. Bu gibi durumlarda, sürekli doktorla iletişim halinde olmak, kansızlığın ve sebep olduğu hastalıkların kısa sürede tedavi edilerek, kişinin yaşam kalitesinin yükselmesini sağlar.

Kandaki hemoglamin değerinin düşmesi, kansızlığa sebep olur. Bu değerin sürekli düşmesi, kansızlığın şiddetini arttırır. Kansızlığın şiddeti arttıkça da, belirtileri ve sebep olduğu hastalıklar belirginleşir. Yeterince oksijen alamayan kalbin, kanı pompalamak için daha fazla enerji harcaması, kalp çarpıntısına neden olur. Kansızlığın sebep olduğu çarpıntının önlenmesi için, mutlaka kan değerlerinin normal seviyelere çıkarılması gerekir. Aksi takdirde, kansızlığın olumsuz etkileri daha da şiddetlenir ve tedavisi zorlaşır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu