Kanser Tedavi Yöntemleri
KANSER TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Kanser hastalığında standart olarak kullanılan tedavi yöntemleri cerrahi, kemoterapi ve radyoterapidir. Bunun yanında bazı kanser türlerinde farklı yöntemlerde kullanılmaktadır.
Cerrahi yöntemler
Cerrahi, bölgesel kanser tedavileri için kullanılan bir yöntemdir. Kanseri teşhis etmek için, vücuda yayılıp yayılmadığını tespit etmek için ve tedavi etmek için kullanılan cerrahi yöntem ile kanserli organın bir kısmı veya tamamı alınır. Cerrahi yöntem, vücudun başka bölgelerine yayılmamış, erken teşhis edilmiş ve erken evredeki kanserli yapıların iyileştirilmesinde kullanılır.
Kemoterapi
İlaç kullanarak kanserli hücreleri yok etmek veya ilerlemelerini durdurmak için kullanılan yöntemdir. Kemoterapi ilaçları vücudun her tarafına ulaştığı için, vücuda yayılmış kanserlerde uygun bir yöntemdir. Kanserin türü, derecesi ve oluşum yerine göre tek bir ilaçla da uygulanabilir, farklı ilaçların kombinasyonuyla da uygulanabilir.
Radyoterapi
Radyasyon tedavisi olarak bilinen bu tedavide, hastaya yüksek enerjili ışın verilerek kanser hücrelerinin DNA’sına zarar verip onları yok etmek amaçlanmaktadır. Radyoterapi sırasında sağlıklı hücreler de zarar görebilir ancak kendilerini hızlı bir şekilde yenileyerek toparlanırlar. External(dış) radyoterapi ve internal(iç) radyoterapi olarak iki türü vardır. External radyoterapide ışın direk olarak vücut dışından tümörün üzerine gönderilir. İnternal radyoterapide ise hastaya kanser hücrelerini etkileyecek özel bir sıvı içirilir veya kanserli hücrenin içine ya da yakın bir bölgesine radyoaktif bir madde bırakılır.
İmmünoterapi
Kanserle savaşmak üzere, vücudun doğal savunmasını arttırmak için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavide vücut tarafından üretilen ya da laboratuvarda üretilmiş materyaller kullanılır. İmmün sistemin güçlendirilmesiyle, kanser hücrelerinin büyümesi yavaşlar veya durur, kanserin vücudun diğer kısımlarına yayılması engellenir.
Hipertermi
Isı tedavisi olarak bilinen hipertermi, vücut dokusunun yüksek ısıya maruz bırakılmasıyla uygulanan bir kanser tedavi yöntemidir. Yüksek ısı normal dokulara çok az zarar verirken, kanser hücrelerini öldürmektedir. Bu tedavi yöntemi genellikle radyoterapi ve kemoterapi gibi kanser tedavileriyle birlikte kullanılmaktadır.
Kök hücre nakli
Kök hücre nakli, iliği etkileyen lösemi gibi hastalıklar için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemle, uyumlu bir vericiden alınan kemik iliği kök hücreleri, kanser hastası olan kişiye nakledilir. Sağlıklı olan kök hücreler naklin hemen ardından kemik iliğine yönelerek yeni kan hücreleri üretmeye başlarlar.
Fotodinamik tedavi
Bu tedavi yöntemi, foto duyarlaştırıcı adı verilen maddeler ve özel bir tür ışık kullanılarak uygulanır. Bu yöntemle kanser hücreleri ortadan kaldırılır. Foto duyarlaştırıcı madde kan yolundan enjeksiyonla hastaya verilir. Madde kan dolaşımı ile tüm hücrelere ulaşır. Duyarlaştırıcı madde normal hücrelerden 24-72 saat içerisinde temizlenirken kanser hücrelerinde daha uzun süre kalır. Madde, normal hücrelerden atıldıktan sonra, tümör hücrelerine özel bir ışık uygulanır. Bu ışık kanser hücrelerinin ölümüne sebep olur.
Hedefe yönelik tedavi
Hedefe yönelik tedavide, hastaya verilen ilaçlarla kanser hücresi özel olarak hedeflenmektedir. Bu yöntemle hem etkili bir tedavi uygulanmakta hem de yüksek başarı oranı elde edilmektedir.