Kanser Nedir, Kanseri Yenmek Mümkün mü?
Günümüzün en tehlikeli hastalığı olarak bilinen kanser hastalığı dokulardaki bölünme sonucunda ortaya çıkan kötü urlara denmektedir. Bu kötü urların tespit edilmesiyle kanser olma süreci başlamaktadır. Tıp dünyasına Yunan fizikçi Hippocrates’in araştırması sonucu (MÖ 460-370) yılında girmiştir. Ölüm hariç her şeyin çaresinin olduğunun inanıldığı bir tıp camiasında kanseri de yenmek çok kolay olmasa da mümkün olabilmektedir.
Son yıllarda devletin de ciddi anlamda destek verdiği kanser hastalığı tedavisi eskiye göre az masraflı hale gelmektedir. 2000 yılı ve öncesinde hastalıktan ölenlerin sayısı daha yüksek iken günümüzde sayı oldukça düşmüştür. Bu durumda tedavi yöntemlerinin ne kadar başarılı olduğunu göstermektedir. Tabi bununla beraber birden çok kanser çeşidi de mevcuttur. Bunun en iyi tespitini alanında uzman doktorlar yapmaktadır.
Kanser Belirtileri Nelerdir?
Kanser hastalığına yakalanmaya yeni başlayan insanda aşırı derecede bir anda ortaya çıkan kilo kaybı dikkat çekmektedir. Durup dururken ateş yükselmesi meydana gelmektedir. Tüm bu ve buna benzer ekstrem durumla karşılaşan hasta hemen hemen doktora başvurmalıdır. Çünkü erken teşhis tedavi için hayati önem taşımaktadır. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar fayda hastalığın iyileşme oranı o kadar yüksek olmaktadır.
Kanser Tedavi Süreci?
Tedavi yöntemlerinden en önemli ve en çok kullanılan 3 tanesi cerrahi, ışın tedavisi ve kemoterapidir. Bu yöntemlerden en uygununu hastaya en faydalı olanını seçen doktor tedaviye başlamaktadır. Tedavi sürecinde hastanın moral seviyesinin yüksek olması tedavi sürecini olumlu olarak etkileyecektir. Tedavi devam ettiği süre boyunca hastaya önemli ve kötü bir haber verilmemesi ve kendisinin iyi olacağı telkininde bulunulmalıdır. Tedavi süreci genel olarak bazen uzun yıllar alabilmektedir. Tüm bu şartları göz önünde bulundurarak hastaya moral motivasyon verilmesi gerekmektedir.