Kalp Kapak Hastalıkları
Kalp kapak hastalıkları sonucunda doktorlar tarafından yapılan teşhisler sonucunda genellikle doktorların kalp kapaklarını tamir etmesi veya değiştirmesi sonuçlanan hastalıklardır.
Kalp ve kalp kaslarında bulunan ve kalbe yardım eden dört adet kapakçık bulunmaktadır. Kalp bilindiği gibi hücrede bulunan kan, oksijen ve dokuların sağlıklı bir halde olmasını sağlamaktadır. Kalp kapaklarında oluşacak olan en küçük şeyde büyük hastalıklar meydana gelmektedir. Kalp kapakçıklarında meydana gelen hastalıklar sinsidir yani bir süre hatta senelerce kendini belli etmemektedir. Kalp kaslarında meydana gelen kalp kapakçıkları kanın pompalanma işlevinde oldukça avantajlı olarak akışı normal sağlamaktadır. Kalpte yer alan kalp kapakçıkları şöyledir: Aort, Mitral, Pulmoner ve Trisküp olmaktadır.
Kapakçıklarda meydana gelen hastalık sonucunda ortaya çıkan olumsuzluklar iki şekilde karşımıza çıkıyor. Bunlardan ilki ise daralmalar ve bir diğeri ise kalp kapakçığında oluşan yetersizlikler olmaktadır. Kalp kapakçık hastalıklarında doktorlar genellikle cerrahi yöntemler uygulanmakta olup ilaç ile tedaviler tercih edilememektedir. Kalp kapakçık hastalıklarında ise kullanılan ilaçlar genellikle kan pıhtılaşmasını engellemek amacı ile kullanılabilinmekte.
Kalp Kapak Hastalıkları Belirtileri
Günümüzde kalp kapakçık hastalıkları oldukça fazla olmaktadır, bu hastalığı gösteren en belirgin özellikler ise şöyledir:
· Aşırı yorgunluk,
· Göğüs ağrıları,
· Vücudun çeşitli yerlerinde şişme ve ödemlerin oluşması,
· Kalp ritminde meydana gelen bozukluklar,
· Nefes darlıkları,
· Bayılma ya da bilinç kayıpları,
· Şiddetli baş dönmeleri gibi belirtiler ile kendini ifade etmektedir.
Kalp Kapak Hastalıklarının Nedenleri
Kalp kapak hastalık nedenleri tespiti ile buna uygun bir tedavi yöntemi tasarlanmaktadır. Kalp kapak hastalıklarının başlıca nedenleri ise şöyledir:
· Farklı nedenler sonucu oluşan daralmalar,
· Kireçlenmeler,
· Bağ dokularda meydana gelen sorunlar,
· İlerleyen yaşlarda meydana gelen faktörler,
· Spor yaparken oldukça efor kullanmak, aşırı yorulmak,
· Kalp konusunda cerrahi müdahaleler geçirmiş olmak,
· Alkol ve sigara tüketimine bağlı olarak,
· Tansiyon sorunları,
· Sağlıksız bir yaşam sürdürmek,
· Diyabet hastalıkları,
· Kolesterol sorunları,
· Doğumsal sorunlar,
· Genetik sorunlar,
· Ateşli hastalıklar,
· Ağır romatizmalar,
· Bağ dokularında meydana gelen sorunlar başlıca kalp kapakçık hastalıklarının en çok rastlanan nedenleri olmaktadır.
Kalp Kapakçık Hastalıkları Sonucunda Ortaya Çıkan Olumsuzluklar Nelerdir?
Kalp kapak hastalıklarında meydana gelen hastalığın ilerlemesi sonucunda kalbin yanı sıra diğer organlarda bazı sorunlar ortaya çıkıyor. Ortaya çıkan bu sorunlar ise şu şekildedir:
· Yüksek tansiyon sorunu,
· Aritmi,
· Kan basıncı sorunları,
· Bağırsak sorunları,
· Mide sorunları,
· Kalp yetmezlikleri,
· Bilinç kayıpları,
· Görme kayıpları,
· Felç gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.
Kalp Kapak Hastalık Tedavileri
Kalp kapak hastalık tedavileri, doktorlar tarafından tüm testler sonucunda uygulanmaktadır. Hastanın durumu ilerledikçe kriz gibi birçok olumsuzluğun ihtimali de oldukça artmaktadır. Yapılan testler sonucunda uygun olan cerrahi yöntemler ortaya koyulmaktadır. Böyle durumlarda onarılma yani tedavi gerçekleşmez ise ölüm gibi durumlar söz konusu olmaktadır. Yapılan cerrahi müdahaleler sonucunda kalp kapakları değiştirilebilmekte ve onarılabilinmektedir.