İç Kulak Denge Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi
İç kulak, şakak kemiğinin içinde bulunur ve duyma ile denge sağlama görevlerini üstlenir. Kemik ve zar olmak üzere iki yapıdan oluşan iç kulakta ortaya çıkacak herhangi bir sorun, yaşam kalitesini ciddi oranda bozmakta ve beraberinde birçok sağlık sorununa neden olmaktadır. Günümüzde, baş dönmesi ve denge bozukluğu şikayetleri ile hastanelere başvuranların sayısı az değildir. Bu sağlık sorunlarının çoğunun temelinde, iç kulak rahatsızlıkları yatmaktadır. Çağın hastalıklarından birisi olan vertigonun(baş dönmesi) en büyük sebebi, iç kulak denge bozukluğudur. Dengeyi sağlayan organ olan iç kulak, birçok kristalden oluşmaktadır. Herhangi bir darbe veya ağır hastalıklarda bu kristaller yerinden oynayabilmektedir. Bu da, ani hareketlerde kişinin dengesini kaybetmesine ve zaman zaman bayılmasına sebep olacak derecede sağlık sorunlarını beraberinde getirir.
İç Kulak Denge Bozukluğu Belirtileri
-Baş dönmesi: Herhangi bir sebebe bağlı olarak yerinden oynayan kristaller, ani hareketlerde yer değiştirerek baş dönmesine sebep olur. Eğilip kalkarken, temizlik yaparken, yüksekten birşey alırken veya ani hareketlerde ciddi oranda baş dönmesi söz konusudur. Baş dönmesinin en büyük nedeni, iç kulak denge bozukluğu olarak açıklanmaktadır.
-Bulantı ve kusma: Ani olarak ortaya çıkan baş dönmeleri kısa sürse de, beraberinde bulantı ve kusma şikayetlerini de getirebilir. İç kulak denge bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkan vertigo, bulantı ve kusmayla kendini göstermektedir.
-Çarpıntı: İç kulak denge bozukluğunun sebep olduğu rahatsızlıklardan birisidir. Dengeyi sağlayan organ olarak bilinen iç kulaktaki kristallerin herhangi bir sebebe bağlı olarak yerinden oynaması, baş dönmesinin yanında çarpıntı ve nefes sıkışıklığına da sebep olur.
-Terleme: Ani hareketlerde iç kulak kristallerinin yer değiştirmesiyle ortaya çıkan baş dönmesinin yanında, kişide terleme de görülebilir.
İç kulak denge bozukluğu olan her hastada, baş dönmesi mutlaka görülmektedir. Hatta bu baş dönmesi zaman zaman o kadar şiddetli olur ki, hasta, bir anda, bulunduğu ortamın komple üstüne yıkılacağı hissine bile kapılabilir.
İç Kulak Denge Bozukluğunun Tedavisi
Kaliteli bir yaşam için, iç kulak denge bozukluğunun tedavisi şarttır. Tedavi için, KBB bölümünün alanında uzman bir hekimine başvurulabilir. Doktor, hastanın göz hareketlerine bakarak ve kendisinden başını sağa sola çevirmesini isteyerek muayene yapar ve teşhis koyar. Genelde iç kulak denge bozukluğu için herhangi bir ilaç tedavisi uygulanmamaktadır. Doktor, bazı temel hareketlerle yer değiştiren kristalleri düzeltebilir. Hastanın birkaç gün hareketlerine dikkat etmesi önerilir. Sonrasında kontrollerine devam edilir. Kısa bir sürede tam iyileşme sağlanır.