Hormonal Hastalıklar Belirtileri ve Tedavisi
Hormonal Hastalıklar, Belirtileri ve Tedavisi
Vücuttaki sistemleri ve vücut fonksiyonlarındaki bütünlüğü ve kontrolü sağlayan salgılara hormon adı verilir. Vücutta endokrin bezler tarafından salgılanan hormonlar, hedef organların faaliyetlerini düzenlerler. Vücutta hormonlar çeşitli sebeplere bağlı olarak bazen az ya da çok salgılanabilirler. Bu belirtilerin, bulguların ve patalojik durumların çok iyi değerlendirilmesi gerekir. Hormonal hastalıklar, vücuttaki endokrin ve ekzokrin adlı bezlerde oluşan problemler nedeniyle ortaya çıkan hastalıklardır.
Hormonlar Neden Bozulur?
Hormonal hastalıklar üç şekilde olur. Bunlar hormonların yetersizliği, hormonların fazlalığı ve hormon direncidir. Hormon yapım fazlalığı, bir bezin aşırı hormon salgılaması anlamına gelmektedir. Hormon yapım azlığı ise, hormon üretecek olan bezin tahribata uğraması ya da ameliyatla alınması sonucu hormonu üretecek olan bezin olmaması durumlarında ortaya çıkar. Hormon direnci ise, hormonun kanda yeterince olduğu halde hücreye etki edememesidir.
Hormonal Hastalıklar
l Hipofiz arka lob hastalıkları; vücutta su dengesini düzenlemeye yardımcı olan ADH hormonu, hipofizin arka lobundan üretilmektedir. Bu hormon vücudun her yerindeki arteriyolleri daraltan ve böylece arteryel basıncı arttırıcı etkisi vardır. ADH yetersizliği yüksek volümlü seyreltilmiş idrar yapımına neden olur.
l Tiroid hastalıkları; boynun ön tarafında bulunan T şeklinde, 25-30 gr ağırlıkta, 5 cm boyunda ve 3 m eninde olan tiroid bezi, kırmızı-kahverengi bir organdır. Koni şeklinde olan tiroid bezi, üç çeşit hormon salgılar. Tiroksin, triodotironin ve kalsitonin bu hormonların isimleridir. Bu hormonlarda oluşabilecek olan bir problemde tiroid hastalıklarına neden olur.
l Graves hastalığı; hastanın plazmasında TSH hormonuna benzer maddeler bulunmaktadır. Bunlar TSH hormonu gibi davranırlar. TSH’nin bir saatlik etkisine karşın 12 saat süren uyarıcı etkide bulunurlar. TSH’nin yol açtığı yüksek tiroid hormonu salgısı da graves hastalığına neden olur.
l Paratiroid hastalığı; boynun arka kısmında bulunan paratiroid bezleri küçük bezlerdir. Tiroid ameliyatları sırasında yanlışlıkla çıkarılabilmektedir. Dikkatli yapılmayan ameliyatlar hipoparatirodizmin en büyük sebebidir. Ayrıca kalıtsal olarak bu bezlerde oluşan herhangi problemler de paratiroid hastalığına neden olur.
l Addison hastalığı; nadir olarak karşılaşılan bir hormonal hastalıktır. Adrenokortikal hormon üretiminin yeterli düzeyde salgılanamamasından dolayı oluşur. Addison hastalığı belirtileri arasında, kas ve eklemlerde ağrı ve güç kaybı şeklinde olur. Bunun yanı sıra, ateş, iştah kaybı, mide bulantısı ve kusma gibi gastrointestinal sistem belirtilerine neden olur. Hastalığa müdahale edilmesi elzemdir. İleri seviyelerde oluşacak olan komplikasyonlara bağlı olarak ölüm vakaları görülebilir. Addison hastalığı tedavisinde hastaya eksik olan hormonlar verilerek krizlerin önlenmesi sağlanır.