Sağlık

Hamilelikte Zika Virüsüne Dikkat

Hamilelikte Zika Virüsüne Dikkat!
Zika virüsü, Aedes türü sivrisineklerden bulaşan tek iplikli RNA virüsüdür. Dang/Kırık kemik humması olarak da bilinir.
Zika virüsü yeni bir virüs değildir. İlk olarak 1947 yılında Uganda’da bir ormanda rastlanmıştır. Aynı dönemlerde Asya ve Afrika’da yaygın olarak görülmüştür ancak pek duyulmamıştır. Mayıs 2015’ te Brezilya’da görülmesiyle herkes bu virüsün varlığının farkına varmıştır. Virüs şu anda Brezilya başta olmak üzere, Güney Amerika’yı da etkisi altına alarak Avrupa ve Amerika’ da görülmektedir.
Hasatlığın Normal İnsanlardaki Etkisi
Yüksek ateş, ciltte döküntü, kas ve eklemlerde ağrı, gözlerde iltihaplanma (kırmızı göz) sebep olur. Normal bireyler bir hafta içerisinde hastalığı atlatabilir.
Bu Hastalık Hamileleri Yakından ilgilendiriyor
Bu hastalık hamile kadınlara bulaştığı zaman kolay atlatılamıyor. Anneyi etkisi altına alan hastalık, bebekte de kalıcı ve ciddi hasarlara yol açıyor. Brezilya’da yaşayan zika virüsü vakalarında, mikrosefali yani bebeğin başının normalden daha küçük olması ile birlikte bebeğin beyninde hasara neden olduğu tahmin edilmekte.
Yaşanan vakaların incelenip yeni önlemler alınmasına kadar, CDC (Centers for Disease Control and Prevention/Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri) özellikle hamile bayanlara dikkate alınacak uyarılarda bulunuyor.” Hamileliğin hangi döneminde olursanız olun, zika virüsün bulaşma riski söz konusu. Bu yüzden, eğer aciliyeti yoksa seyahatlerinizi erteleyin.” Bu uyarı bebek ve annenin sağlığı için son derece önemli. Uzmanlar hastalığın tedavisi için çalışmalar yapmakta.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu