Guatr Neden Olur Nasıl Geçer
Guatr Neden Olur Nasıl Geçer?
Guatr genel olarak tiroid bezinin normal dışı olarak büyümesi olan bilinen hastalıktır. Guatr oluşmasının çeşitli nedenleri vardır. İnsan vücudunda bulunması gereken standart iyot oranı olan %48 den bir oranda az ya da standart iyot oranından %12 daha fazla olarak %60’dan da fazla olmasıdır. Tiroid hormon bezlerinin salgıladığı ve insanın DNA şifresini ve sinir sitemini büyük ölçüde etkileyen tiroksin hormonunun çok fazla çalışması nedeni ile de oluştuğu bilinmektedir veya tiroid bezlerinin kontrolsüz şekilde çalışması sonucunda oluşan büyüme ile de oluşan viral ve tehlikeli bir tiroid enfeksiyonu olarak da karşımıza çıkabilir. Diğer bir sebep ise de vücutta bulunması gereken “A” vitamininin eksikliğinden kaynaklanabilir.
Guatr Çeşitleri Nelerdir;
Guatr genellik ile 4 şekilde ortaya çıkar;
Zehirli olmayan guatr: Genellikle normal veya düşük tiroid bezi seviyeleri ile ilişkilendirilir ve bütün diğer guatr türlerini yansıtır.
Zehirli guatr: Bu guatr çeşidi çeşitli iltihaplanmalarda, su toplanmasında ya da Basedow hastalığı ve benzeri bağışıklık – sindirim sistemi hastalıkları yüzünden görülür. Zehirli guatrın bir diğer adı ise “Toksik guatr” dır.
Basit guatr: Hastanın hormon düzeyi normal olan yumrusuz (nodülsüz) yani dışarıdan belli olmayan guatr türüdür. İçinde yumru bulunan guatra nodül sahibi guatr denir ve dışarıdan bakıldığında belli olur. Bu guatr türü tüm tiroid bezine yayılmamıştır. Ayrıca guatr hastalıklarında nodüller soğuk, sıcak, ılık olarak 3 gruba ayrılarak incelenir.
Yaygın guatr: Basit guatrın tersine guatr bütün tiroid bezine yayılmıştır.
Guatr Nasıl Tedavi Edilir?
Guatr rahatsızlığınız var ise öncelikli olarak bir Endokrin uzmanına başvurmalısınız. Guatr hastalarının tedavisinde genellik ile ilaç tedavisi kullanılır ancak hastalık ilerlemiş ve ilaç ile tedavi edilemeyecek bir duruma gelmiş ise cerrahi müdahale yapılmaktadır.