Grip Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kış kendini göstermeye başladığında, grip korkusu da başlar. Hemen herkesin her sene yakalandığı grip, bazılarında ağır, bazılarında hafif etkiler gösterir. Çoğu basit gibi algılasa da, aslında grip, ölüme kadar götürebilecek tehlikeli bir hastalıktır. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar, gribe karşı gereken önlemleri almalıdır. Havaların soğumaya başladığı zamanlarda, yaş ve cinsiyet ayrımı olmaksızın herkes, gripten korunmak için vücut direncini arttırıcı besinlerden mutlaka tüketmelidir.

Grip Belirtileri ve Tedavisi

Yüksek ateş: Grip hastalığının en önemli belirtisi yüksek ateştir. 39 derecenin üzerinde ateş ve ciltte kızarıklık durumunda en önce düşünülen hastalık griptir.

Göz kapaklarında kaşıntı: Bağışıklık sistemi zayıf olanlarda, grip belirtileri arasında göz kapaklarında kaşıntı da vardır.

Baş ağrısı: Gribe neden olan virüsün bağışıklık sistemini tümüyle ele geçirmesi, yüksek ateşle birlikte baş ağrısı da yapar.

Halsizlik: Diğer belirtilerin doğal bir sonucu olarak halsizlik de, grip belirtileri arasındadır. Halsizlik, vücut direncinin düşmesiyle alakalı olup, bünyesi zayıf kişilerde daha da ağır şekilde kendini göstermektedir.

Öksürük: Öksürük, kişiye göre bazı durumlarda ağrılı bazı durumlarda ağrısız olabilir. Kuru ya da balgamlı da olabilir.

Boğaz ağrısı: Gribin belki de en kötü belirtisi olan boğaz ağrısı, yutkunmada zorluk çektirir. Ayrıca öksürükle birlikte, daha da yıpranan boğazlarda, ciddi ağrı ortaya çıkar.

Kas ağrıları: Grip, hastaların bünyesini tümüyle alt üst eden bir durumdur. Diğer belirtiler haricinde, vücudun çeşitli bölgelerinde görülen kas ve eklem ağrıları da, grip belirtisi olabilmektedir.

Burun akıntısı ve hapşırma: Gribin herkes tarafından bilinen belirtileri burun akıntısı ve hapşırmadır. Gribe yakalanan herkeste burun akıntısı görülür.

İştahsızlık: İştahsızlık da, grip hastalığının belirtisidir. Enfeksiyonel bir hastalık olan grip, kişilerde yeme içme isteğini azaltır. Bu durumda, vücut direnci daha da düşer ve hastalık daha ağır geçer.

Üşüme: Grip olan kişi, sıcaklığı yüksek olan yerlerde bile üşür. Sürekli üşüme ve titreme hali, vücut direnci normale dönene kadar devam eder.

Bulantı ve kusma: Her kişide görülmese de, bazı kişilerde görülen bir belirtidir.

Nefes almada zorluk: Bulantı gibi nefes almada zorluk da herkeste görülen bir belirti değildir. Ancak, zayıf olanlarda görülmektedir.

Grip Hastalığının Tedavisi

Grip, oldukça zorlu bir süreci kapsayan bir hastalık olup, tedavi gerektirmektedir. Grip hastalığının tedavisi için çoğu kişinin evde bireysel yöntemleri denediğini de bilmekteyiz. Bu süreçte, kişi her ne kadar iştahsız olsa da, bağışıklık sistemini güçlendirici besinler tüketmelidir. C vitamini açısından zengin olan besinler, kişinin çabuk toparlanmasını sağlayacaktır. Ayrıca bu dönemde, bol su tüketilmesi de önerilmektedir. Bahsedilen yöntemler, grip etkilerinin daha hafif görüldüğü kişilerde geçerlidir. Bazı kişiler ise, hastalığı daha ağır geçirdiği için, tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır. Grip tedavisi için doktor, hastalara bünyesine göre tedavi uygulamaktadır. Kan, idrar ve gerekli başka tahlillerle kişinin sağlık durumu belirlendikten sonra, uygun ilaç tedavisine başlanır. Bünyesi daha çabuk direnç kazansın diye bazı hastalara serum takılır.