Grip Aşısını Kimler Yaptırmalı?
Grip halinde seyreden ateş, boğazda ağrı, kasta ve eklemde yoğun ağrılar, halden düşme durumları kişinin sağlığını olumsuz yönde etkiler ve vücudu dirençsiz hale getirerek yaşam kalitesini olumsuz olarak etkiler. Hastalığa yakalananların öksürme ve hapşırma yoluyla ya da direkt teması ile hızla yayılır. Bu sebeple kış öncesi sonbahar aylarında (Ekim- Kasım gibi) koruyuculuk özelliği yüksek olan grip aşısını yaptırmak özellikle risk grubundaki kişiler açısından önem teşkil eder. Solunum yollarına bağlı olarak gelişen nezle, grip, bronşit, farenjit gibi enfeksiyon rahatsızlıklarında aşı yaptırması gerekenleri birincil ve ikincil risk grupları olarak ikiye ayırmak mümkündür.
Birincil Risk Grupları:
Yaşamsal risk oluşturan ve tıbbi olarak mutlaka aşı yapılması gereken kişilerdir. Bunlar; 65 yaş üstü olanlar, hamileler, 6 ile 23 ay arasındaki sağlıklı olan çocuklar, diyabet hastaları, astım rahatsızlığı olanlar, kronik akciğer yetmezliği olanlar, kronik kalp ve damar rahatsızlığı yaşayan kişiler, bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaç kullanan hastalar, huzurevi gibi bakım evlerinde yaşayanlar.
İkincil Risk Grupları:
Birincil risk gruplarındaki kişilerle yakın temasta bulunanlar ve sağlık çalışanları, 50 ile 64 yaş arasındakiler, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanımını gerektiren kronik tıbbi hastalıklar nedeniyle bir önceki sene hastanede yatışı gerçekleşen yetişkin ve çocuklar.
Kimlere Grip Aşısı Yapılmamalıdır?
6 aydan küçük çocuklar, gebeliğin ilk üç ayı içinde olan kişiler, yumurta ve protein alerjisi olan kişiler, daha önceki grip aşılarında alerjik reaksiyon gösterenler, daha önce grip aşısı yaptırdıktan sonraki bir buçuk ay içinde (6 hafta) Guillain-Barre sendromu yaşayanlar, orta ve ileri derecede akut rahatsızlığı olan kişiler ve ateşi olan kişiler.
Grip Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?
Aşının yapıldığı noktada kızarma, ağrı hissi ve şişlik görülebilir. Aşının yapıldığı ilk bir ya da iki gün içinde hafif derecede ateş, kırgınlık hissi, eklem ve kas ağrıları, terleme olabilir. Bu etkiler 24 ile 48 saat arasında kendiliğinden yok olur.