Göz Hastalıkları Çeşitleri Nelerdir
Göz Hastalıkları Çeşitleri Nelerdir?
Çoğunlukla genetik faktörlere bağlı olsa da çevresel etmenler sonucu da oluşan göz hastalıkları, çeşitli görme problemlerine neden olan bir fiziksel sorundur. Göz hastalıkları gözün farklı alanlarında oluşabilir ve bunların içerisinde gözyaşı kanalları, göz zarı, gözü çevreleyen sinir dokusu gibi alanlar da vardır.
Vücudun en önemli duyu organlarından biri olduğunu söyleyebileceğimiz gözlerin rahatsızlanması sonucunda kişinin gündelik hayatını ciddi derecede etkileyecek sonuçlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle göz problemleri cididye alınmalı ve ortaya çıkan belirtiler varsa muhakkak bir uzmana danışılmalıdır.
Göz Hastalığının Önemli Belirtileri Nelerdir?
Göz hastalıklarının belirtileri diğer birçok probleme göre daha kolay farkedilebilir belirtilerdir. Bunlar:
l Gözlerde sık sık ağrı ve acı hissetme durumu
l Göz kaşıntısı ve gözlerde kızarıklık oluşması, buna bağlı artan yanma hissi
l Gözde sürekli yabancı bir cisim varmış gibi rahatsız hissetme
l Gözün yaşarması ve sürekli ağlayacakmış gibi gözyaşı atımı
l Normalden daha fazla çapaklanma sorununun yaşanıyor olması
l Göz kapağının düşmesi ve göz kapağının şiş olması
l Zor görme ve görme alanının daraldığının hissedilmesi
l Bir yere bakarken gözü kısarak bakma durumu
Yukarıda saydığımız belirtiler sizde de varsa göz hastalıkları çeşitleri içerisinden herhangi birine saihp olabilirsiniz. Bu nedenle muhakkak bir göz doktoruna danışmanız gerekebilir. Çünkü genetik özelliklerden dolayı göz hastalığına yakalanmış olabileceğiniz gibi az ya da çok ışıkta çalışıyor olmanız, ateşli hastalıkların yan etkisine maruz kalmış olmanız gibi sayabileceğimiz sebeplerden dolayı da göz bozukluğu yaşayabilirsiniz.
En Yaygın Göz Hastalığı Çeşitleri Nelerdir?
l Katarakt: göze perde inmesi olarak da adlandırılan bu hastalık özellikle ilerleyen yaşlarda çok sık görülür. Şeker hastalarında karşılaşılma oranı daha yüksektir. Kısaca göz merceğinin saydamlığını yitirmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz.
l Göz tansiyonu: Glokom olarak da adlandırılan göz tansiyonu göz basıncının artması sonucu ortaya çıkan bir problemdir. Bulanık görmeye ve şiddetli baş ağrılarına neden olabilir.
l Renk körlüğü: Renk ayırt eden özel pigmentlere sahip olmayan insanlarda görülen bir rahatsızlıktır. Genelde genetiktir.
l Şaşılık: Çoğunlukla doğuştan oluşan bu rahatsızlık ateşli hastalıkların yan etkisi sonucunda da meydana gelebilir. İki gözün bir yere paralel şekilde bakamıyor olmasına verilen isimdir.
l Göz alerjisi: Tıptaki adı alerjik konjonktivit olarak da bilinen bu rahatsızlık çoğu insanın hayatında bir kere yaşadığı yaygın problemlerden biridir. Makyaj ürünlerinden, deniz suyundan bulaşan bir mikroptan ya da bahar alerjisinden oluşabilen bu rahatsızlık saman nezlesi olarak da bilinmektedir.
Yukarıda saydığımız hastalıklar için tam olarak teşhis koymak gerekir. Bu nedenle teşhis koyarken görme kaybı testi ve tonometre olarak isimlendirilen göz içinin basıncını ölçen bir cihaz kullanılır. Görme zarı ve görme siniri muyanesi için de göz içine bir damla damlatılarak görme bozukluğu tam olarak anlaşılır.