Göğüs Kanseri Nedir?
Hücrelerin bir döngüsü vardır. Bu döngüye tüm hücreler dahildir. Hücreler çoğalır, gelişim ve zamanla ölürler. Sonrasında yenilenme süreci başlar. Ancak kanserin etki ettiği hücreler daha farklı çalışmaktadır. Hücreler kontrolsüz bir şekilde çoğalır ve vücuda yayılmaya başlarlar. Böylelikle diğer organlara da yerleşme imkanı bulurlar. İşte bu duruma kanser denir.
Göğüsün yapısında süt üretimi yapan üniteler, bu sütü taşıyan kanallar de destek dokuları bulunur. Bu dokulara yerleşen kanserli hücreler sonucu göğüs kanseri ortaya çıkar. Göğüs kanseri erken teşhis edildiğinde tedavi oranı çok yüksek olan bir hastalıktır. Bu nedenle toplumda göğüs kanserine karşı bir bilinç geliştiğinde tamamen önüne geçilebilir.
Göğüs kanserinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Neden ortaya çıktığının net bir açıklamasın bulunmamasına rağmen çeşitli faktörlerin etkili olduğu bilinmektedir. Göğüs kanserini tetikleyen en önemli etken yaştır. 40 yaşından sonra göğüs kanserine yakalanma riski artmaktadır. Bu yüzden bu yaştan sonra dikkatli olunmalı ve sık sık göğüs kanserine karşı muayene olunmalıdır. Göğüs kanserinin ortaya çıkışındaki bir diğer etken hormonlardır. Hormonel bozukluklar sonrası hücrelerin çalışma biçimleri mutosyona uğrayabilir. Aileden daha önce göğüs kanseri geçirmiş birinin bulunup bulunmadığı da bir diğer önemli faktördür. Göğüs kanseri, kalıtsal yolla aktarılan bir hastalık olmamakla beraber, ailesinde göğüs kanseri bulunan kişilerde ortaya çıkması ihtimali biraz daha fazladır.
Bu riskli grupların göğüs kanserine karşı biraz daha dikkatli olmaları gereklidir. Göğüs kanserine karşı yapılabilecek şeylerden biri elle muayenedir. Göğüs kanserinin erken teşhisi için elle muayene oldukça önemlidir. 20 yaşını doldurmuş her kadın, aydan ayda göğsünü muayene etmeli ve göğüs kanserine karşı tedbirli olmalıdır. Ayrıca 40 yaşına kadar 3 yılda bir kez, sonrasında ise her yıl bir uzman hekime göğüs kanseri için muayene olmalıdır.
Göğüs kanserine yakalanma riski kadınlarda 100 kat daha fazladır. Erkeklerde nadiren görülen bu hastalık, dikkatli beslenme, alkol alımının azaltılması ya da komple kesilmesi, ideal kilo oranının korunması ve düzenli spor ile önlenebilir. Bunlar tam olarak engellemese bile risk azaltıcı etkenlerdir.
Elle muayenede fark ettiğiniz kitleler mutlaka göğüs kanseri olduğunuzu göstermez. Bu nedenle her koşulda sakin kalmalısınız. Kitlelerin iyi huylusu ve kötü huylusu bulunmaktadır. Bu nedenle herhangi bir kitle fark edildiğinde uzman bir hekime başvurulmalı ve gerekli incelemeler yapılarak kitlenin mahiyeti saptanmalıdır. Erken teşhis edilen göğüs kanseri vakalarının %95’i iyileşmektedir.