Fil Ayağı Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
Fil Ayağı Hastalığı, Belirtileri ve Tedavisi
Fil hastalığı başka bir deyişle lenfödem,lenf sıvısını taşıyan len kanallarının yapısının bozulması ile oluşan ve vücudun çeşitli yerlerinde şişmelere neden olan bir hastalıktır. Vücudun fil derisi ile benzerlik göstermesi, vücudun görüntüsünün bozulmasıve şişen yerlerin kaba görünmesinden dolayı hastalık fil hastalığı ismini almıştır.
Fil hastalığı ( lenfödem ), lenf sıvısının miktarındaki artış sonucu deri altında ve deri aralıklarında birikmektedir. Bu sebepten dolayı kol, bacak ve gövdede şişlikler meydana gelir.
Lenfatik sistem, hücreler arasındaki sıvıyı süzerek kana karışmasını sağlar. Böylelikle hücreler arasındaki sıvı dengesi korunmasını sağlar. Lenf sıvısının taşınmasını lenf kanalları ve lenf düğümlerinin herhangi bir sebepten hasara uğraması veya doğuştan kusurlu olması durumunda lenf sıvısı vücutta birikmektedir. Biriken sıvı miktarı lenfatik sistemin taşıma kapasitesini aştığında lenfödem denen fil hastalığı meydana gelmektedir.
Fil Hastalığının Belirtileri
Fil hastalığının başlıca belirtileri vardır ve Fil hastalığının dışarıdan gözlemlenerek anlaşılması güç değildir. Hastalığın kesin tanısı kan tahlili ile konulabilmektedir. Yüz,ayak,bacak,kollarda şişme, parmak ve bilekleri hareket ettirirken güçlük çekme; giysi, aksesuar ve saatin deriyi sıkması ve derinin renk değiştirmesi yaygın olarak görülmektedir.
Fil hastalığının en büyük belirtisi deride, deri altı dokularında ve lenf bezlerinde meydana gelen aşırı kalınlaşma ve büyümedir.Kalınlaşan derilerin bir süre sonra belirgin olarak görülmesi hastalığın orta safalarının işareti olmaktadır. Fil hastalığı olası belirtileri şunlardır:
l Kol veya bacakta dolgunluk hissi, deride gerginlik, el ve ayak bileği ve parmaklarının hareketliliğinin azalması,
l Giysi,saat,yüzük,ayakkabı, çorap gibi eşyaların vücuda dar gelmesi ve vücutta iz bırakması,
l Ateşlenme,titreme
l Halsizlik ve genel sağlık durumunda bozulma,
l İdrarda süt kıvamı, beyazlama
l Penisin deri gerisinde kalması, esnekliğini kaybetmesi, yanması ve ağrıması
l Vajinanın kalça ile birleştiği yerde büyüme ve şişme
l Bazı kadınlarda görülen göğüste büyüme durumu,
l Dalak ve karaciğerde büyümedir.
Zamanla bu semptomlar, enfeksiyon ve nadiren de olsa kanser dahil olmak üzere başka sorunlara neden olabilmektedir.Erkan tanı ve teşhis sonucunda tedavisi oldukca kolay olmaktadır.
Fil hastalığının tedavisi nelerdir?
l Tedavi yöntemlerinin başında temizlik gelmektedir. Hastalar bu süre zarfında hijyene, temizliğe gereğinden fazla önem vermelidir.
l Diğer tedavi yöntemi fizyoterapidir. Bu yöntem ile hastanın lenf dolaşımı sağlanır. Cerrahi işlemlerle aynı anda yapılabilmekte olup Manuel lenf drenajı isimli özel masaj tekniği en etkili tedavi yöntemidir.
l Masajda amaç vücutta lenf dolaşımı sağlamaktır. Her hasta ve hastalık için masaj tekniği değişmekte olup hepsini terapist belirler.
l İlaç olarak antibiyotik daha çok tercih edilir ve ilaç tedavisi hastalığın ciddiyetine göre uygulanır. Antibiyotik ile bakteri yok edilerek vücut parazitlerden temizlenir.
l Tedavi bittikten sonra tasarlanan kişiye özel tasarlanan sıkı çoraplar hastaların hayatının bir parçası olur.
Çok yaygın olmayıp çabuk ilerleyen fil hastalığı tanısı mümkün olduğunca erken konulup, tedaviye hemen başlanmalıdır.