Erken Yaşlanma Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
Erken Yaşlanma Hastalığı, Belirtileri ve Tedavisi
Tıp dilindeki adı ile progeria hastalığı olan erken yaşlanma hastalığı, bireyin hızlı bir şekilde yaşlanmasına neden olan genetik bir hastalıktır. Bu hastalık çocukluk döneminde ortaya çıkar ve çocukların çoğu 13 yaşını doldurmadan hayatını kaybeder. Hastalık her iki cinsiyette ve ırklarda eşit olarak ortaya çıkmaktadır. Hastalık bir gende oluşan bir hata sonucu ortaya çıkmaktadır. Gendeki bu hata anormal bir protein oluşumuna neden olmaktadır. Hücreler bu hatalı proteini kullanarak daha kolay parçalanmaktadır. Bu gen çocuğun birçok hücresinde hızlı bir yaşlanmaya neden olur. Hastalık kalıtsal değildir.
Erken Yaşlanma Hastalığı Belirtileri
Bu hastalığa yakalanan çocukların çoğu doğduklarında normal görünür. Ancak, ilk yıllarda hastalık belirtileri görülmeye başlar. Progeria hastalığı olan bebekler normal bir şekilde büyümezler ve kilo alamazlar. Erken yaşlanma hastalığı belirtileri arasında, çocukların kafa çaplarında normalden büyüklük görünür, gözler büyüktür, çene yapıları küçüktür, kulaklar belirgin olarak dikkat çeker, burunları daha ince görünümdedir ve ciltten toplardamarlar görülür. Bu belirtilerin yanı sıra, sesleri daha tiz bir tona sahiptir, kaş, kirpik ve saçlar olmaz, yavaş ve anormal diş gelişimi mevcuttur. Erken yaşlanma hastalığı olan çocuklar büyüdükçe, damar sertliği, kemik kaybı ve alp rahatsızlığı gibi normalde 50 yaş üzeri insanlarda görülen rahatsızlıklara yakalanırlar. Bu çocuklar genellikle kalp krizi veya inme nedeni ile yaşamlarını yitirirler.
Erken Yaşlanma Hastalığı Tanısı
Erken yaşlanma hastalığı belirtileri çok belirgin olduğu için, muhtemelen çocuk doktoru muayene sırasında durumu fark eder. Çocukta progeria belirtileri gibi değişiklikler ve belirtiler görülürse hemen doktora başvurulmalıdır. Doktor fiziki muayeneden sonra, işitme ve görme testi, kan basıncı ve nabız ölçümü, çocuğun boy ve kilosunun yaşıtındaki çocuklarla karşılaştırmasını yaparak değerlendirmede bulunur. Doktor erken yaşlanma hastalığından şüphelenirse, bir kan testi yaparak hastalığı teyit eder ve tıbbi genetik uzmanına yönlendirir.
Erken Yaşlanma Hastalığı Tedavisi
Erken yaşlanma hastalığı tedavisi henüz bulunamamıştır. Eklem ve kalça problemleri için fizik tedavi uygulamaları ile çocuğun raht hareket etmesi sağlanır. Bazı çocuklarda damar sertliği veya tıkanıklığı için bypass ameliyatı yapılabilir. Ayrıca kalp hastalığını yavaşlatmak için de anjiyo yapılır. Erken yaşlanma hastalığına yakalanan çocukların susuz kalma ihtimalleri olduğu için özellikle sıcak havalarda bol su tüketmeleri gerekir. Yemek yeme alışkanlıkları az ve sık yemek olarak düzenlenmelidir. Yastıklı ayakkabılar veya ek parçalar ile çocuğun rahat hareket etmesi ve oyun oynamaya teşvik edilmesi sağlanır.