Eriğin sağlığa yararları nelerdir

Erik, kansızlığı giderdiği gibi sinir sistemini güçlendirir. Böbreklerin çalışmasına yardımcı olur. Karaciğerde görülebilecek rahatsızlıklarda yardımcıdır. Özellikle bağırsak solucanlarının düşürülmesi için, erik ağacındaki beyaz çiçekler kurutulduktan sonra bal ile karıştırılarak tüketilebilir. İçerisinde bol miktarda lif olmasından dolayı bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Bağırsaklardaki kurtların düşürülmesinde işe yarar. Özelikle bademcik rahatsızlığı ve boğaz iltihabı olanlar, erik ağacı yapraklarını kurutarak çay yaparak gargara şekli ile kullanılabilirler. Östrojen hormonunu dengelemekle birlikte, menopoz dönemindeki kadınların erik tüketmesi tavsiye edilmektedir. Eriğin tedavi ve hastalıklarda koruyucu özelliği ile tam bir sağlık deposu olduğu bilinmelidir. Bu makalemizde eriğin faydalarından bahsetmek istiyoruz. Bu doğrultuda,
Bağırsaklar için faydası: İçerisinde bulunan lifler, bağırsakların sağlıklı biçimde çalışmasını sağlar. Bağırsaklarda bulunan kurtların tedavisi için etkili bir yardımcıdır.
Astım hastalığına yararı: Bir çok hastalığa sebep olan serbest radikalleri ortadan kaldırmada erik önemlilik arz etmektedir. Özellikle kalp, kalp krizi, astım ve bronşit gibi hastalıklara yakalanma ve tedavi aşamasında etkin rolü vardır.
Göz sağlığına yararı: Erikte görme kabiliyetini arttırıcı ve koruyucu özelikler bulunmaktadır. Dahası yaşlılıkla birlikte oluşması muhtemel göz rahatsızlığını geciktirir.
Diyabet için faydası: Erikte bol miktarda C vitamini bulunmaktadır. Bünye içinde serbest radikalleri ortadan kaldırarak, damar ve kalp sağlığını korumada çok etkilidir. Aynı zamanda kolesterol ve diyabet gibi sorunlarında ortadan kalkmasında önemi büyüktür.
Kansere karşı etkisi: Yapılan araştırmalarda eriğin, meme, göğüs ve solunum yolu kanserlerinin oluşmasına engel olduğu anlaşılmıştır. Özellikle meme kanserine karşı çok etkilidir.
Kalp için dosttur: Eriğin en çok faydası olduğu organımız kalptir. Diyabet ve kolesterol hastalıklarını önleme yanında; antioksidan özelliği ile de damarların tıkanmamasına yardımcıdır. Ayrıca kanı temizleme ve diğer özellikleri ile kalp sağlığını olumlu yönde etkilemektedir.
Sindirim sistemi üzerindeki etkisi: Erik, sindirim sistemi sorunlarına anlık cevap verebilmektedir. Özelliği gereği doğal olarak bağırsakların hızlı çalışmasını sağlayarak; bağırsaklara inanılmaz yararı dokunur.
Kan hücreleri için: Erik, demir takviyesi için çok önemlidir. Bu anlamda, kırmızı kan hücrelerinin, kırmızı kan ihtiyacını büyük ölçüde karşılayabilmektedir. Buna paralel olarak da kansızlığı engeller ve kan dolaşımını sağlar.
Vücudun temizlenmesi için: Toksinleri temizlemede erik çok etkilidir. Aynı zamanda kabızlık sorununu da yok etmede başarılıdır. Sindirim sistemi için genel olarak çok etkili bir besindir.
Karaciğer ve safra için faydası: İçerisinde bulunan çözünebilir lifler yardımı ile karaciğer ve safra sağlığını korumada çok etkilidir. Bu özelliği ile erik, karaciğer ve safranın hızlı çalışmasını engellemektedir.