Eklem Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
Eklem Hastalıkları, Belirtileri ve Tedavisi
Eklemlerde oluşan hastalıklar, kişilerin fiziksel sağlığını kısmen ya da tamamen yok edebilmektedir. Bu hastalıklara eklem hastalıkları adı verilmektedir. Eller, kollar, boyun, ayaklar gibi hareket etmeyi sağlayan fonksiyonlar eklemler sayesinde olmaktadır. Bu sebeple vücudun herhangi bir ekleminde meydana gelen ağrı, o bölgedeki hareket fonksiyonunu kısıtlamaktadır. Başlangıçta hafif bir sızı şeklinde görülen eklem ağrıları önlem alınmadığı takdirde ileriki safhalarda ağır ameliyatlara sebep olabilmektedir. Bu nedenle eklem ağrısı ilk hissedildiğinde en kısa zamanda bir doktora başvurulmalıdır. Eklem hastalıkları, doğuştan meydana gelebileceği gibi, sonradan çevresel faktörler nedeniyle de oluşabilmektedir. Ağır çalışma koşulları, virüsler ve mikroplar gibi sebeplerden oluşan eklem hastalıkları çevresel faktörlere bağlı eklem hastalıklarıdır. Halk arasında romatizma olarak bilinen romatizmal eklem hastalığı ve eklem iltihabı en sık görülen eklem hastalıklarındandır. Bu hastalıklara neden olan faktörler kişiden kişiye farklılıklar gösterebileceği gibi genellikle eklem bölgesindeki kıkırdak dokunun zedelenmesi sonucu ya da eklem bölgesindeki sıvı kaybı sonucu eklemin görevini tam olarak yapamaması ve eklemi tutan kas yapısının bozulmasından kaynaklanmaktadır.
Romatizmal Eklem Hastalığı
Eklem ve eklem çevresindeki dokuları ve hatta sinir köklerini etkileyen genetik ve çevresel faktörler nedeniyle oluşan tüm hastalıkları kapsamaktadır. Romatizmal eklem hastalığı halen neden kaynaklandığı bilinmeyen bir rahatsızlıktır. Hastalığın ortaya çıkış nedeni, genetiksel faktörler, kullanılan bazı ilaçlar, iklim şartları ve eklemlerdeki zedelenmeler sonucudur.
Eklem İltihabı Hastalığı
Eklem iltihabı hastalığı romatizmal nedenlerden oluşabileceği gibi, frengi, dizanteri, verem gibi hastalıklar sonucu da oluşabilmektedir. Eklemlerin çevresinde oluşan mikroplu hücreler eklemi çevreleyen ince zarın iltihaplanmasına neden olur. Eklem bölgesinde ısı artışı olur ve eklem bölgesi şişerek şiddetli ağrılar oluşur.
Eklem Hastalıkları Tedavisi
l Romatizmal eklem hastalıklarında fizik tedavi uygulanmalıdır. Ayrıca, sıcak su ve kaplıcalar eklem hastalıkları tedavisi sürecine kakı sağlamaktadır.
l Eklem hastalıklarında, eklem fonksiyonlarının korunması için hastalığın olduğu bölge için düzenli egzersizler yapılarak, eklemin ve kas dokusunun fonksiyonunu yitirmesi engellenmelidir.
l Beslenmeye önem verilmeli ve kilo alınmamalıdır. Bu dönemde dinlenme çok önemlidir.
l Eklem bölgesindeki iltihaplanma için hastaya ilaç tedavisi uygulaması yapılır. Verilecek ilaçlar, eklemdeki şişkinliği azaltacak ve ağrıyı dindirecek ilaçlar olmalıdır.
l Travmadan kaynaklı eklem rahatsızlıklarında soğuk kompres uygulanmalı ve özellikle ağrılar için ağrı kesici ilaçlar kullanılmalıdır.
l Yumuşak doku romatizması olan kişilere ise sıcak kompres uygulanır ve kas gevşetici ilaçlar kullanılır.
l Gut hastalığı olan kişilerin aşırı protein tüketiminden uzak durması, fibromiyalji var ise, uykusuzluktan uzak durulması gerekir.
l Eklem hastalıkları kalıcı zararlar verebileceği için tedavilerinin aksatılmaması gerekir.
l Romatizmal ilaçlar hastalığın çeşidine göre farklılık gösterir. Bu nedenle kulaktan dolam ilaç kullanmak yerine doktor tavsiyesine göre ilaç kullanılmalıdır.
Eklem hastalıklarında da tüm hastalıklarda olduğu gibi, erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Bu sebeple eklem bölgesinde oluşan ağrılarda en kısa zamanda doktora başvurulmalıdır.