Sağlık

Diyabet Ameliyatı Nasıl Yapılır

Diyabet Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Diyabet (şeker hastalığı) ameliyatı obezite cerrahi operasyonlarına benzer laparoskopi (kapalı) olarak yapılır hasta genel anestezi altında olur ve yaklaşık süresi 2 ile 3 saat arasında değişiklik gösterir. Obezite ameliyatından farkı ince bağırsağın devre dışı bırakılmasıdır. diyabet ameliyatlarının tümü mide küçültme ameliyatıyla birlikte kombin yapılmaktadır. Hormon seviyesinde artış sağlanır emilim bozukluklarının düzenlenmesi sağlanmaktadır. Ameliyat sonrasında hasta ikinci gün sıvı gıdalarla beslenmeye başlanır devamındaki on beş gün püre halinde yumuşak gıdalar tercih edilir. Ameliyat sonra herhangi bir problem gözlenmediği sürece maksimum üç gün için de hasta taburcu olabilir.
Bu ameliyat sayesinde hasta hem diyabet hastalığından hem de obezite probleminden kurtulur yaşam kalitesi yükselir diyabet ve obezite sorununun yol açtığı diğer metabolizma sorunlarından zamanla kurtulur.
Diyabet Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Tip 2 diyabet hastalarına ve vücudunda henüz insülin birikimi bitmemiş kişilerde bu ameliyat yapılmaktadır. Bu nedenle pankreas insülin salgıladığı müddetçe ve bu salgı vücutta tükenmeden hemen bir uzmana başvurmaları gerekmektedir.
Diyabet Ameliyatı Olan Kişilerde Ameliyat Sonrası Değişiklikler
Bu ameliyatı olan kişilerin öncelikle ameliyat sonrasında diyabet kontrol altına alınır. Ameliyat olan hastalar %90 diyabet hastalığından kurtulur. Şeker hastalığı sebebiyle oluşabilecek tüm diğer hastalıklar engellenmiş olur. Kişi zamanla insülini tamamen bırakır. Diyabet ameliyatından sonra beslenme çok önemlidir, kan şekerinin ani düşüşü veya yükselmesi metabolizmada hasarlar oluşturmaya başlar.
Diyabet Ameliyatı Sonrasında Beslenme
Ameliyattan sonra düzenlenen kan şekeri sayesinde hastalar eskisi kadar açlık hissetmemektedir. Bu nedenle hormonların değişmesinden ötürü iştahsızlık görülebilir. Kişilerin bu ameliyattan sonra dikkat etmeleri önemli olan başka bir konuda yeteri miktarda sıvı tüketimidir. Diyabet ameliyatı açlık hissini azalttığı gibi susama hissini de azaltır fakat hastaların özellikle ilk iki aylık dönem de bolca su içmeye dikkat etmeleri gerekir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu