ÇOCUKLARDA ŞEKER HASTALIĞI Belirtileri ve Tedavisi
Çocuklarda Şeker Hastalığı, Tedavisi ve Belirtileri
Şeker hastalığı; yani diyabet genetik ya da çevresel faktörlerin sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Yani çocuğun birinci dereceden yakın akrabalarında şeker hastası olan var ise çocukta da şeker hastası teşhisinin konulması riski artar. Çocuk, genç veya yaşlı fark etmeden her grubunda her kültürde görülebilmektedir. Asıl olarak kandaki glikozun artması sonucunda idrarda şeker bulunmasıdır.Çocuklarda şeker hastalığı ise kandaki bu glikoz artışının çocuklarda gözlemlenmesidir.
Çocuklarda astımdan sonra en çok gözüken hastalık türü şeker hastalığıdır. İki tip diyabet türü vardır. Bunlar tip 1 diyabet ve tip 2 diyabettir. Tip 1 diyabet; genellikle çocukluk çağında insülinin eksikliği neticesinde oluşur ve çocuğun vücudu insülin üretemez hale gelir. Tip 2 diyabet ise; çoğunlukla yetişkin bireylerde, çok az nadiren de şişman ergen çağındaki çocuklarda insülinin etki etmemesiyle görülmektedir. Çocuklarda en sık görülen şeker hastalığı tip 1 diyabettir.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri
Çocuklarda şeker hastalığı belirtileri;
l Sık sık idrara çıkma,
l Gece idrar kaçırma veya gece idrara kalkma,
l Çok su içme,
l Halsizlik yani kendini sürekli yorgun hissetmesi,
l Kilo kaybı,
l Aşırı yemek yemesine rağmen kilo alamaması,
l Sinirli olması,
l Her şeye daha çabuk kızması,
l Tansiyon düşüklüğü,
l Sürekli uyuma isteği,
l İştahsızlık,
l Yaraların geç iyileşmesi,
l Baş ağrısı karın ağrısı,
l Mide bulantısı veya kusma,
l Ciltte kaşıntı,
l Ellerde ve ayaklarda uyuşma karıncalanma hissi
Gibi belirtiler şeker hastalığının belirtilerindendir. Anne ve babaların bu belirtileri çocukluklarında gördüklerinde bir uzmana başvurmaları gerekmektedir. Belirtilerden çocuklarda en sık görülenleri ise;
l Çocuğun sık sık su içmesi,
l Normalde geceleri altına kaçırmayan çocuğun altına kaçırması,
l Kilo kaybı
l Sürekli görülen yorgunluktur.
Anne karnından yeni doğmuş bir günlük bebekte bile diyabet hastalığı görülür. Buna yeni doğan diyabeti adı verilir. Ve bebekte görülen bu şeker hastalığı genellikle genetik geçişli bir faktördür.Yeni doğan diyabetinin belirtileri ise;
l Bebeklerde sürekli geçmeyen pişikler,
l Huzursuzluk hali,
l Sık sık sebepsiz ağlamaları,
l Bitkinlikleri ve anne babanın yaptığı aktivasyonda azalma görülmesidir.
Bu tür belirtileri anne babaların daha dikkatli olup bebeklerinde şekerlerine baktırmaları gerekmektedir. Tedavisinde ise doğumdan itibaren ilk altı haftasın da başlayan ve en az iki hafta süreyle insülin tedavisi gerektirir.
Hastalığın Tedavisi
Çocuklarda diyabet hastalığı tedavisi; Aileler genellikle çocuklarında şeker hastalığı olabileceğini düşünmez ve ön göremezler. Çocuklardaen sık görülen şeker hastalığı tip 1’dir. Tip 1 diyabetin tedavisi malesef ki ömür boyu süren damardan verilen insülin tedavisidir ve günde en az 4 kez insülin yapmaları gereklidir.
Fakat günümüz çağında teknolojik gelişmeler ile birlikte insülinin çocuklarda uygulanması ve çocukların kan şekeri ölçümünü kolaylaştıran cihazlar üretilmiştir. Tip 2 diyabette ise ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bazı durumlarda ise ilaç tedavisinin yanında insülin de yapılmaktadır. . Her iki tipte de çocukların beslenme planlarının yaşam tarzlarının değişmesi gerekmektedir.
Anahtar Kelimeler: Çocuklarda şeker hastalığı, yeni doğan diyabeti, diyabet, şeker hastalığı