Çocuklarda Cilt Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Cilt Hastalıkları, Belirtileri ve Tedavisi

Toplumda sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biri olan deri hastalıkları her yaşa göre farklılıklar göstermektedir. Deri hastalıkları çocuklarda da sık görülen hastalıklardandır. Çocuklarda cilt hastalıkları iyi bilinmesine rağmen, hastalıkların yaşa, cinsiyete göre dağılımı hakkında kapsamlı bir bilgi bulunmamaktadır. 0-19 yaş arası cilt hastalıklarından en fazla görülenleri aşağıdaki gibidir.

l Pişik; bu cilt problemi ortalama üç çocuktan birinde görülmektedir. Bu cilt hastalığının en önemli nedenleri arasında, bebeğin hassas cildine değen idrar ve dışkı ile içindeki çeşitli mikroorganizmalar ve bölgenin aşırı nemli olması gelir. Pişiğe önlem alabilmek için, annenin emzirme döneminde gıdalarına dikkat etmesi, bebeğin bezinin sık değiştirilmesi, bebeğin cildi ile uyumlu ürün kullanılması, poposunun mümkünse duru su ile yıkanması, kullanılan pişik kremlerinin ince bir tabaka halinde sürülmesi gerekmektedir.

l Konak; kalıcı olmayan bu rahatsızlık, bebeğin cildinde yağ hücrelerinin aşırı çalışması sonucu ciltte sarı ve beyaz kabuklanma şeklinde görülür. Bebeklerin banyodan önce cildine bebek yağı ya da zeytinyağı sürülerek yarım saat bekletilmesinden sonra, yumuşak bir diş fırçası yardımıyla temizliği yapılır. Konak kalıcı olmayan bir cilt hastalığıdır.

l İsilik; sıcak hava ve aşırı terleme ile ter bezi gözeneklerinin tıkanması ile oluşan kaşıntı ve kızarıklıkla seyreden bir cilt hastalığıdır. İsilik genellikle her yaş grubunda görülebilir. Bu cilt hastalığının tedavisi için, rahatsızlığa sebep olan şartların ters çevrilmesiyle, sık yıkanma ve terin vücuttan uzaklaştırılması ve vücudu sıkmayan rahat kıyafetlerin giyilmesi ile yapılır.

l Doğum lekeleri; özellikle bel ve kalçalarda oluşan mavi siyah renkli bir lekedir ve mongollukla karıştırılır. Ancak bununla hiç ilgisi yoktur. Bunun yanı sıra omurga üzerinde oluşan şişlikler ve lekeler mutlaka bir doktora gösterilmelidir.

l Çilek ya da şarap lekesi; deri altındaki kan damarlarının büyüyüp genişlemesiyle oluşan deri ile aynı seviyede ya da deriden kabarık lekelerdir. Bir yaşına kadar büyüme gösterir. Birçoğu da 7 yaşına kadar geriler. Ancak, göz ve ağız etrafındaki lekelerin erken dönemde bir doktora gösterilmesi gerekir.

l Egzama; çocuklarda en fazla görülen cilt hastalıkları arasında egzama gelir. Genellikle astım ve alerjik riniti olan çocuklarda daha fazla görülmektedir. Çocuğun cildinde yatkınlık varsa, cilde temas eden alerjenler ile kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilere neden olur. Bahar ve kış aylarında havaların kuru olması nedeniyle hastalıkta artış olur. Cildin ve odanın nemlendirilmesi, kullanılacak olan sabun ve şampuanların atopik ciltler için olmasına özen gösterilmelidir.

l Sivilce; bebeklikte ve çocuklukta nadiren görülen ancak ergenlik döneminde daha sık görülen sivilceler, bebeklik döneminde anne kaynaklı veya bebeğin hormonları ile alakalı olmaktadır. Çocukluk döneminde sivilceleri hafifletmek için evde uygun temizleyicilerle cilt yıkanmalıdır.

l Enfeksiyöz hastalıklar; virüslere bağlı olarak gelişen hastalıklardır. Bu gruba, uçuk, siğil, el-ayak-ağız hastalığı ve suçiçeği gibi hastalıklar girer. Bakterilere bağlı oluşan, mantarlara bağlı oluşan ve paraziter hastalıklar olmak üzere ayrılır.