Sağlık

Çocuklarda Ağız Kenarı Yaraları

Ağız yaraları genç ve yetişkin hemen hemen herkeste görülebilen yaygın bir hastalıktır. Ancak çocuklarda görülmesi daha fazla dayanılmaz hale gelmesine neden oluyor. Çocuklarda ağız kenarı yaraları, enfeksiyonel bir hastalık olarak dikkat çekiyor. Çocuklar ağızlarına soktukları cisimler nedeni ile ağız kenarında yara yapan bakterilere maruz kalarak ağız kenarı ve çevresinde yaralar meydana geliyor.

Çocuklarda Ağız Kenarı Yaralarının Temel Nedenleri Nelerdir?

Ağız kenarlarında meydana gelen yaraların birçok nedeni vardır. Sıklıklar görülen yara türü pamukçuk görünümlü yaralardır. Çocuklarda görülen ağız kenarında meydana gelen yaralar çocuklarda iştahsızlık, acımaya bağlı olarak konuşamama gibi sorunları da beraberinde getiriyor. Ağız kenarında meydana gelen yaraların birçok türü vardır.

Sıklıkla görülenler; uçuk, aft ve pamukçuk türleridir. Yeni doğan bebeklerde meydana gelecek yaraların en belirgini pamukçuk olan türüdür. Pamukçuk oluşmasının ana nedeni annenin göğsünün fazla temizlenmesinden kaynaklanır. Anne göğsünde mevcut olan flora bakterileri bebeklerin enfeksiyon kapmasını engeller.

Anne göğsünün aşırı temiz olması bu bakterilerin yok olmasına bu da bebeklerde pamukçuk denilen ağız yaralarına neden olur. Anneler göğüslerini aşırı sabun ve bikarbonatlı su ile yıkarlarsa flora denilen bakteriler ölür ve meydanı ağız yarasına neden olacak bakterilere bırakır.

Çocuklarda Ağız Yarasının Görülmemesi İçin Neler Yapılmalıdır?

Öncelikle çocukların ellerine alıp ağızlarına götürdükleri zararlı nesnelere engel olmak gerekiyor. Sık sık ellerinin temizlikleri sağlanmalıdır. Bu sayede ağız kenarında oluşabilecek yaralara karşı çocuklar korunabilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu