Burun Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
Burun Hastalıkları, Belirtileri ve Tedavisi
Yüzün tam ortasında bulunan, koku ve nefes almayı sağlayan organa burun denir. Kemik ve kıkırdaktan oluşan burun boşluğu mukoza denilen bir zarla döşenmiştir. Burun hastalıkları, burun sağlığının olumsuz etkilenmesi sonrasında ortaya çıkan hastalıklardır. Burun hastalıkları şunlardır.
l Sinüzit hastalığı; sinüs boşluklarında oluşan iltihaplanmalar nedeniyle oluşan hastalığa sinüzit adı verilir. Bu hastalığın oluşmasında en büyük etken, sinüslerde bulunan mukozanın burundan akamayarak sinüslerde birikmesidir. Bu salgının burundan akamamasının bazı nedenleri vardır. Bunlar, burun akıtma kanalının tıkalı olması, bu salgıyı burun akıtma kanalına ileten sistemin işlevinin bozulması veya sıvı salgının kıvamının farklılaşmasıdır. Hastalığın tedavisi için ilaç tedavisi önerilmektedir. Kronikleşmiş olan sinüzitte ameliyat uygulanır.
l Saman nezlesi; alerjik bir durum olan bu hastalık, burun içindeki mukozanın iltihaplanması sonucu oluşur. En büyük sebebi polenlerdir. Belirtileri arasında, burunda akıntı, hapşırma, burunda tıkanıklık, damakta kaşıntı, yorgunluk görülür. Kesin bir tedavisi yoktur. Doktorun verdiği ilacın düzenli kullanılması gerekir.
l Burun akıntısı; mukusun çeşitli nedenlere bağlı olarak burundan ya da boğaza doğru akmasına denir. Nedenleri arasında, soğuk algınlığı, alerji, saman nezlesi, sinüzit, uyuşturucu bağımlılığı, grip görülür. Burun akıntısının nedenleri belirlenerek önlem alınmalıdır.
l Burun kanaması; burun içindeki kılcal damarların çeşitli nedenlerle zedelenmesi ve kanaması durumudur. Burun kanamasının çeşitli sebepleri vardır. Buruna, yüze ya da kafaya darbe alınması, kokain kullanımı, kortizonlu ilaç kullanımı, aspirin ya da kan sulandırıcı ilaçlar ve yüksek tansiyon burun kanamasının nedenleri arasındadır. Burun kanamasının nedeni belirlenerek tedavi ona göre uygulanmalıdır.
l Deviasyon; burunun orta kısmının bir ya da iki tarafa kayması durumunda olur. Bu doğuştan olabileceği gibi travmalar sonucu da olur. Bu durum, koku alma, nefes alma horlama, baş ağrısı gibi durumlara neden olur. Burun tıkanıklığı birçok kalp ve akciğer hastalığına neden olmaktadır.
l Burun eti; burun içinde bulunan ve havayı süzen bir yapıdır. Havayı nemlendirir, ısıtır ve temizler. Burun eti tedavisinde ilaç tedavisi uygulanır. Gerekli olan durumlarda burun eti küçültme ameliyatları yapılır. Ancak, burun etinin tamamının alınması sakıncalıdır.
l Burun ve Sinüs tümörleri; burun ve sinüs bölgesinde iyi huylu ve kötü huylu tümörlere rastlanır. Bu tümörlerden iyi huylu olanlara papillom adı verilir. Bazen bu papillomlar kötü huylu tümörlere dönüşebilir. Gerçekte tümör olmayan, içi sıvı dolu kistler gerçek tümörler gibi şikâyetler yaratırlar. Sinüslerde en çok rastlanılan tümör türü yassı hücreli kanserdir.