Sağlık

Bulimia Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Bulimia Hastalığı, Belirtileri ve Tedavisi

Son yıllarda gittikçe artan ve bir yeme bozukluğu olan bulimia, halk arasındaki adı ile kusma hastalığı, aslında tamamen psikolojik bir rahatsızlık olarak kabul edilmektedir. Çoğunlukla genç kızların yaşadığı bu hastalığın bilinçaltında yatan sebeplere bağlı olarak geliştiği ve ciddi sağlık sorunlarına sebep olduğu bilinmektedir. Her yediğini kusma eğiliminde olan bu kişiler bazen çok miktarlarda yiyecek tüketerek ardından yine kendilerini kusturmaktadırlar. Daha çok şişman olma korkusu taşıyan gençlerin başvurduğu kendini kusturma yöntemi, zamanla önüne geçilemez bir hal alır ve en son safhada da kendiliğinden yediğini kusma haline dönüşebilmektedir. Bu süreçte ise kişi sadece aşırı kilo vermekle kalmaz, mide rahatsızlıkları, hormonel bozukluklar ve beyin hasarlarına varabilen ciddi sağlık sorunlarını da yaşamaya başlayabilirler.

Uzman yorumlarına göre bulimia hastalığı sıklıkla kendini beğenmeme, sevmeme ve sevilmeme hissini yaşayan kişilerde ortaya çıkmaktadır. Bazen kişinin kendi kendine yarattığı bu durum bezen de aile ve çevre baskısı ile ortaya çıkmaktadır. Ancak ilerleyen safhalarda profesyonel yardım alınmazsa ya da hastalık fark edilmez ise ölümle bile sonuçlanabilmektedir. Bu sebeple bu hastalığa yakalanmış kişilerin mutlaka kontrol altında tutulması ve tedavi edilmesi sağlanmalıdır.

Bulimia Hastalığının Belirtileri

Bu hastalıktaki en bariz belirti kişinin ani kilo kaybı ve yemek sonralarındaki kusma eğilimidir. Eğer kişi bunu gizli yapıyorsa, fark etmek oldukça zor olacaktır. Zamanla fiziki değişimlerde ortaya çıkmaya başladığında ağız ve dudaklarda kuruluk, hareket ederken zorlanma, kolay yorulma ve kasılmalar gözlenmeye başlar. Tıbbi kontrollerde ise lenf nodüllerinde büyüme, kalp yetmezliği, ülser ve yemek borusunda enflamasyonlar gözlemlenebilir. İlerlemiş durumlarda ise dişlerde çürük, diş kayıpları ve diş eti hastalıkları bulimia hastalığının belirtileri arasında yer almaktadır.

Bulimia hastalığı taşıyan kişilerdeki en belirgin özelliklerden birisi de hızlı yemek yeme ve gizli yemek yeme eğiliminde olmalarıdır. Genellikle yemek yedikten sonra kusma yolu ile yediklerini çıkartamazsa, saldırganlık ve gereksiz agresiflikler sergileyebilir. Kişilerin çoğunda depresif haller, melankoli ve intihara eğimli olma durumu görülebilir.

Bulimia hastalarının hemen hepsi bu hastalığı kabul etmez ve çevresindekilere de belli etmez. Ancak çevrenizde ya da yakınlarınızdan birisinde bu hastalığın olduğunu düşünüyor ya da biliyorsanız, kişinin tedavisi için bir hekimden yardım alması sağlanmalıdır. Bazı vakalarda ölümle bile sonuçlanabilen bulimia hastalığı, ciddiyetle üzerine gidilmesi gereken ve kısa sürede tedaviye başlanılması gereken bir hastalıktır.

Bulimia Hastalığının Tedavisi

Bulimia hastalığının tedavisi özellikle sabır isteyen ve uzun vadeli bir süreçtir. Mutlaka psikolog eşliğinde bir beslenme uzmanı ile yapılması gereken bu tedavi, hem fazla kilo kaybı varsa kişiyi normal kilosuna döndürebilmek, hem de hastalığın altında yatan psikolojik sorunların temeline inilerek, terapiler yardımı ile kişiyi hastalıktan kurtulmasını sağlamak şeklinde yapılmaktadır.

Tedavide başarı oranını yükseltmek adına, kişinin beslenme alışkanlıklarının tamamen değiştirilmesi, psikolojik sorunlarının çözülmesi ve bulimia hastalığı sebebi ile ortaya çıkan fiziksel rahatsızlıklarının tedavisi yapılmalıdır. Unutulmaması gereken önemli bir diğer konu ise bulimia hastalarının tedavi süreci sonrası, tekrar bu hastalığa yakalanma riskinin, diğer kişilere oranla daha yüksek olduğunun bilinmesidir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu