Ekonomi

Borsa Varant Nedir

Borsa Varant Nedir?

Bir dayanak varlığı belirli bir tarihten önce, belirli bir fiyattan alma ya da satma imkanı tanıyan bir çeşit vadeli işlem özelliği taşıyan yatırım araçlarıdır. Yatırımcıların ilgisini çeken, fakat tek seans içinde yatırımın tamamının kaybedileceği gibi birkaç katının da kazanılabilecek olması varantları en riskli yatırım araçlarından yapıyor. Vade sonuna az kalmış varantlar; daha uzun süre vadesi olan ve karda olanlara oranla daha fazla risk içerir. Hakkında yapılmış çalışmalarla, yeterli bilgiye sahip olunduğunda iyi bir yatırım alternatifi olabilir.

Varant Çeşitleri Nelerdir?
İki gruba ayrılır:
1-Alım varantları; varlığın fiyatının artmasıyla doğru orantılı hareket eder
2-Satım varantları; varlığın fiyatındaki artışla ters orantılı olarak hareket eder.

Varantlarda Vade Sonu
Varantlarda vade sonu fiyatları etkileyen iki önemli faktörden biridir. Varantlar, vade sonu tarihleri önceden belirtilerek ihraç edilir. Vade sonu tarihi ne kadar geç ise varantın fiyatı o kadar yüksek olur.

Örnek verecek olursak;
Vadesinin sonuna 45 gün süre olan bir varantın fiyatı 1 TL iken, vade sonuna 15 gün süre kalan bir varantın fiyatı eğer hisse senedinin de fiyatında bir değişiklik olmamışsa 0.50 TL’ye geriler.

Varantın, daha önceden belirtilen vade sonu yani işlem gördüğü son gün, varantların vade değeri değildir. Çünkü eğer varant kârda ise varantın fiyatı, hisse senedi fiyatı ile kullanım fiyatı arasındaki farka eşit olur. Ancak, varant eğer zararda ya da kar zarar durumu oluşmamışsa varantın fiyatı sıfıra eşitlenir.

Bu nedenlerle vade sonu kavramı bu yatırım aracı için çok önemli olmakla birlikte, işlem gördüğü son gün, varantlar ile işlem yapmak yüksek riske sahiptir.

Varantların Alım Satımı
Yatırımcılar, hisse senetlerindeki aynı işlemleri varantlarda da uygulayabilirler. Farklı olan en önemli bilgi ise varantın bir başka yatırımcıdan satın alınmıyor olması, ihraç eden kurumdan satın alınıyor olmasıdır. İhraç kurumu anlık fiyat kademesinde gelen alış – satışları karşılamak durumundadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu