Sağlık

Behçet Hastalığı İlaçları

Behçet hastalığı, genelde ağız içi ya da cinsel bölgede tekrarlayan ülserlerle kendini gösteren bir hastalıktır. Göz, damar ya da eklem tutulmalarıyla da ortaya çıkan ve bağışıklık sistemini ilgilendiren bir hastalıktır. Kronik ve tedavi edilebilir bir hastalık olan Behçet hastalığı, ilk olarak 1937 yılında Dermatolog Prof.Dr. Hulusi Behçet tarafından tanımlandığı için bu isimle anılmıştır. Özellikle 20 ile 40 yaş arasındaki kişilerde görülen bu sorun nadir olarak çocuklarda ve ilerleyen yaşlarda da görülmektedir. Nedeni ise henüz kesin olarak bilinmemektedir.

Behçet Hastalığında Hangi İlaçlar Kullanılır?

Tedavi edilebilen bir hastalık olan Behçet hastalığı için bazı ilaçlar önerilmektedir. Bu ilaçlar için öncelikle bir uzmana başvurulması gerekmektedir. Yazılan ilaçların dozuna dikkat edilmesi de son derece önemlidir. Behçet hastalığı için şu tarz ilaçlar önerilmektedir:

Kortikosteroidler: İltihabı kontrol etmekte son derece etkili olan kortikosteroid içerikli ilaçlar hastalığın tedaisinde önemli rol oynamaktadır. Bu ilaçlar gerektiğinde yüksek dozda damardan verilebilmektedir. Genellikle ağız içi ülserlerin tedavisinde bu tür ilaçlara başvurulmaktadır. Ayrıca göz sorunlarında göz damlası şeklinde de reçete edilebilmektedir. Doktorun önerdiği dozlar kesinlikle aşılmamalıdır.

Kolşisin: Behçet hastalığının her türü için reçete edilen Kolşisin türü ilaçlar sayesinde eklem sorunlarının da önüne geçilmektedir. Mukozal ülserin kısa sürede azalmasında etkili olan bu ilaç uzman tarafından önerilen doz aşılmadan kullanılmalıdır. Kısa sürede yanıt alınan bu ilaçlar ana ilaç sınıfında yer almaktadır.

İmmün-Suprasif İlaçlar: Bağışıklık sistemini baskılayan immün-suprasif türü ilaçlar özellikle göz tutulumu olan hastalarda etkili olmaktadır. Behçet hastalığı ileri seviyede olan hastalara genellikle bu tür ilaçlar önerilmektedir. Çocuklarda hızlı sonuç alınan bu ilaçlar, Azathioprine, Cyclophosphamide gibi isimlerle bilinmektedir.

Behçet hastalığı ilaçları bu ana başlıklarda toplanmaktadır. İlaçların en yaygın görülen yan etkisi ise ishal sorunudur. Bazen trombosit düşüklüğü sorunu ortaya çıkabilmektedir. Yan etkiler görüldüğünde uzmana danışılmalıdır. Gerektiğinde ilaç değişimi ya da ilacın kesilmesi gibi önlemler alınmaktadır. İlaçlı tedavide ne zaman sonuç alınacağı ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır. İlaç tedavisinin 2 yılı aşkın süre devam etmesi planlanmaktadır.

Behçet hastalığında ilaçlı tedavinin yanı sıra doğal yöntemler de tercih edilmektedir. İlaçların etkisini azaltmadığı sürece bu yöntemlerin herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Yine de uzmana danışarak kullanmanızda fayda vardır. Ayrıca, tedavinin uzun sürebileceği unutulmamalı ve sabır gösterilmelidir. Ancak bu sayede tedavinin tamamen başarılı olması sağlanarak bu önemli rahatsızlıkla başarılı bir şekilde mücadele edilebilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu