Sağlık

Behçet Hastalığı Belirtileri Nelerdir

Behçet Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Behçet hastalığı, pek çok farklı belirti ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu yüzden birbirinden farklı ve çeşitli belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler aynı anda ortaya çıkabileceği gibi yalnızca bir ya da ikisi de görülebilir.

a) Ağız çevresinde oluşan yaralar: Bunlara aft adı verilmektedir. Bu belirti hemen hemen tüm hastalarda bulunur. Hatta hastaların çoğunluğunda ilk bulgu ağız ve çevresinde yara oluşumudur. Yaralar genelde küçük olur ancak nadir görülse de büyük yaralar da oluşabilir.

b) Cinsel bölgede oluşan yaralar: Erkeklerde bu belirtiler torbalarda görülür. Bu tür yaraların ağız yaralarından farkı, iyileşse dahi iz bırakmasıdır. Kadınlarda ise cinsel bölgenin çevresinde oluşan yaralar halinde meydana gelir. Bu yaralar zamanla iltihaplanabilir.

c) Sivilceler: Behçet hastalığının bir diğer belirtisi sivilcelerdir. Normalde sivilce oluşumuna rastlanmayan pek çok bölgede, Behçet hastalığı sırasında, sivilce oluşumuna rastlanılabilir. Bu sivilceler ile birlikte deride kızarıklıklar ve kaşıntılar da beraberinde gelmektedir. Bu belirti zaman sinir bozucu olabilmektedir. Ayrıca bazı belirtilerde ortaya şişlikler de çıkabilmektedir.

d) Göz bozuklukları: Göz tutulması olarak bilinen bu belirti, Behçet hastalığının en ciddi belirtisidir. Çünkü ilerledikçe önce kısmı sonra kalıcı körlüğe sebep olabilir. Behçet hastalarının çoğunda rastlanılmaktadır. Erkeklerde çok daha sık rastlanılan göz tutulması, iki aşamada oluşur. Hastalığın başlangıcından itibaren ilk 3 yılda tutulma oluşabilir. Bu, belirtinin ilk kısmını oluşturmaktadır. İkinci kısım ise görme yetisinde kayıpların meydana geldiği aşamadır. Göz ve çevresinde alevlenme ve ağrılar meydana gelir. Sonrasında anterior ve posterior adı verilen ön ve arka kamaralarda tutulmalara rastlanılır. Bu aşamada günden günde görmeyi azaltan yapısal bozukluklar meydana gelir.

e) Eklem bozuklukları: Ayak ve el bileklerinde ve dirseklerde görülen eklem bozuklukları da Behçet hastalığının belirtileri arasındadır. Bu duruma eklem tutulması denilmektedir. İki çeşidi bulunmaktadır. İlkinde tek eklem tutulur. Diğer çeşidinde ise 4 ya da daha az eklem tutulumu meydana gelir. Bu tutulmalar genellikle 1-2 hafta boyunca sürer ancak iyileşme sonrası ardında iz bırakmaz. Kalıcı bir hasara da yol açtığı görülmemiştir.

Diğer iki bulgu ise vücudun iç bölgelerinde meydana gelen ve farkına varılması zaman alan belirtilerdir. Bunlar zamanla vücudun içinde yayılır ve ancak dış etkiler yapmaya başladığında fark edilebilir.

f) Nörolojik bozukluklar: Behçet hastalarında çok sık görülmese de nörolojik bozukluklar meydana gelebilir. Nörolojik tutulumlarda görülmesi muhtemel belirtilerin ilki şiddetli baş ağrılarıdır. Sara nöbetlerine ve başın içinde artan basınca neden olan bu belirti ile ortaya bazı psikolojik problemler de çıkabilmektedir.

g) Damar bozuklukları: Behçet hastalarında zaman zaman damar tutulmaları da görülebilmektedir. Atardamar ve toplardamarda meydana gelen pıhtılaşma sorunlarında tutulma denilir. Vücudun geniş damarları daha çok tutulur. Örneğin en çok tutulma rastlanan damar baldırlarda yer alan toplardamarlardır. Bu tutulma sonrası damarlar şişer ve ağrılı bir süreç başlar.

Tüm bu belirtiler hastalığın bazı evrelerinde ortaya çıkabilir. Hepsinin aynı anda ortaya çıkması şart değildir. Behçet hastalığının tedavisinde bu bulguların hangi şiddetle ve hangi sırayla ortaya çıktığı önemlidir. Çünkü bu hastalık temelde bir damar hastalığıdır ve vücuda etki eden bulguların tamamı aslında damar iltihaplarının dışavurumlarıdır.

Behçet hastalığının henüz bilinen bir nedeni bulunmamaktadır. Kalıtsal özellikler ile nesilden nesile aktarıldığı düşünülüyor ancak bu da henüz kesinleşmemiştir. Behçet hastalığının belli bir nedeni olmaması, önlem almayı zorlaştırmaktadır. Bu nedenle erken teşhis oldukça önemlidir. Bu belirtilerden birine bile sahipseniz doktor kontrolünden geçmenizde fayda vardır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu