Bebeklerde Boyun Eğriliği Nedir
Bebeklerde Boyun Eğriliği Nedir?
Tıpta ‘tortikolis’ olarak isimlendirilen rahatsızlık halk arasında boyun eğriliği olarak bilinir. Tortikolis görülen bebeklerin baş pozisyonu normalden farklıdır. Kulak işlevi bozulmuş olan kas tarafına eğilecek, çene ise ters yönde uzanacak şekilde başın düşey eksende dönmesi sonucu oluşmuş bir pozisyon ile karşılaşılır. Yani tortikolis hastalığında baş ve boyun normal anatomik pozisyonundan farklı olarak eğilmiş, bükülmüş, yan yatmış halde bulunur.
Bebeklerde Boyun Eğrili Nedenleri Nelerdir?
Bebeklerde görülen boyun eğriliği doğuştan olabilir ve ayrıca bazı faktörlere bağlı olarak sonradan da gelişebilir. Boyun eğriliğinin en sık görülme nedeni ise doğumsal nedenlerdir. Doğumsal nedenler arasında bebeğin anne karnındayken anormal bir boyun pozisyonuna sahip olması, anne rahminin bebeğin pozisyonu için elverişli olmaması, zor doğumların yaşanması, gerek doğum sırasında gerekse gebelikte bebeğin travmalara maruz kalması gibi şeyleri sıralayabiliriz.
Ayrıca anne karnındaki bebeğin pozisyonuna bağlı olarak ikiz ya da üçüz doğumlarda bebeklerde boyun eğriliği ile daha sık karşılaşılabilir. Doğumsal olmayan boyun eğriliği ise 40 yaşları civarında erişkinlerde görülmeye başlar. Doğumsal olmayan boyun eğriliğine kadınlarda erkeklerden 2 kat daha fazla rastlandığı bilinmektedir.
Bebeklerde Eğri Boyun Teşhisi Nasıl Konulur?
Boyun eğriliği şüphesi söz konusu ise gecikmeden işin uzmanları tarafından (ortopedi ve travmatoloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon, çocuk cerrahisi bölümleri uzmanları) değerlendirilip tedavi sürecine başlanmalıdır.
Boyun eğriliği şüphesi ile gelen bebek uzmanlar tarafından soyulur ve detaylı şekilde incelenir. Muayene sırasında karşılaşılan bazı bulgular bebekte boyun eğriliği olduğuna dair teşhis konulmasında yol gösterici olur. Boyun eğriliği olan tarafta yanağın düzleşmesi, bebeğin başını bir tarafa çevirebilirken diğer tarafa çevirememesi gibi bulgular örnek olarak verilebilir. Boyun eğriliği tedavisi ise yine uzmanlar tarafından belirlenir ve uygun şekilde gerçekleştirilir. Eğer siz de bebeğinizde boyun eğriliği olduğu şüphesi içinde iseniz yapmanız gereken ilk şey bir uzmana başvurup yardım almak ve sonrasında onun önerdiği adımları takip etmektir.