Baş Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi
Hareket yanılsaması olarak adlandırılan baş dönmesinde hasta, olmayan bir hareketi oluyormuş gibi algılamakta, kendisinin ya da çevresinin hareket ettiğini sanmaktadır. Kişinin çevresine göre dengesinin sağlayamama durumu olarak da adlandırılan baş dönmesi ve denge bozukluğu oldukça sık görülen bir sorundur. Özellikle orta ve ileri yaş grubunda baş dönmesi sorunu daha sık olarak ortaya çıkmaktadır. Bu sorunun sıklıkla tekrarlaması durumunda mutlaka uzmana başvurulmalı ve tedavi olunmalıdır.
Baş Dönmesi Nedenleri Nelerdir?
Baş dönmesi sorununun altında yatan nedenin bulunması etkin tedavi için zorunludur. Buna göre en sık görülen baş dönmesi nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır:
Kulağa Bağlı Sorunlar: Baş dönmesi sorununun önemli bir kısmından kulak sorumludur. En sık rastlanan pozisyona bağlı baş dönmesi genellikle kulakta yaşanan sorundan dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu konuda tanı, iç kulaktaki yarım daire kanallarının vücudun bazı manevralarına verdiği yanıtlara bakılarak konur. Kulakta akıntıya bağlı kronik sorunlar olması, kulakta işitme kaybına neden olan hastalıklar baş dönmesi sorununu ortaya çıkarabilir.
Nörolojik Hastalıklar: Beyin ya da beyincik gibi organlardan oluşan merkezi sinir sisteminde yaşanan sorunlar baş dönmesine neden olabilmektedir. Çeşitli beyin tümörleri, migren, Parkinson gibi hastalıklar kişinin dengesinin bozulmasına ve baş dönmesine neden olmaktadır. Bu konuda tanı konması için ağız çevresinde karıncalanma hissi, konuşma bozukluğu, his kaybı gibi etkenler sorgulanmalıdır.
Travmalar: Başa alınan sert darbeler sonucunda, kafatasında meydana gelen hasarla birlikte baş dönmesi sorunu ortaya çıkabilir. Bazen kafa travmasının ardından iç kulak kısmında sarsıntı oluşabilir. Bu tarz durumların düzelmesi oldukça uzun zaman alabilir.
Diğer Sebepler ve Psikolojik Sorunlar: Baş dönmesi sorununa kalp yetmezliği, diyabet, kansızlık, tiroid bezi sorunları, tansiyon, ani su kayıpları gibi hastalıklar neden olabilir. Bunun yanı sıra, panik atak, depresyon, huzursuzluk gibi psikolojik sorunlar da baş dönmesine neden olabilmektedir.
Baş Dönmesi Sorunu Nasıl Tedavi Edilir?
Baş dönmesi tedavisinin başarılı olması için öncelikle sorunun kaynağı belirlenmelidir. Buna göre belirlenen tedaviye de sadık kalınmalıdır. Tedavi için ilaç verilmeden önce bazı alışkanlıkların değiştirilmesi önerilebilmektedir. Beslenme düzeninin değiştirilmesi, uyku düzeninin sağlanması gibi önemli konular talep edilebilmektedir. Özellikle alkol, kafein, sigara gibi alışkanlıklardan uzak durulması önerilmektedir. Tuz diyeti yapılması, stresten mümkün olduğunca uzak durulması gereklidir.
Beyinde yaşanan sorunlarda, kulakta yaşanan sorunlarda yapıya göre cerrahi müdahale tercih edilebilir. Bunun için kapsamlı muayene gerekmektedir. Kapsamlı muayenenin ardından cerrahi müdahale ya da ilaçlı tedaviye karar verilebilmektedir. Bunun yanı sıra gündelik alışkanlıkların değiştirilmesi ya da çeşitli egzersizler de talep edilmektedir.
Baş dönmesi sorunu sıklıkla görülse de mutlaka ciddiye alınmalıdır. Önemli hastalıkların habercisi olabilecek bu sorun, hayatı olumsuz etkilemektedir. Uzman desteğine mümkün olan en kısa sürede başvurulması tedavinin olumlu sonuçlanmasına etki edecek ve süreci kolaylaştıracaktır.