Balın Faydaları Nelerdir

Bal denilen gıda, bal arılarının çiçeklerden topladığı nektarların bal arıların petek gözlerinde olgunlaştırarak elde edilen tatlı ve şifalı bir tüketim ürünüdür. Kimi zaman çeşitli çiçeklerden harmanlayarak, kimi zaman bir ya da birkaç çiçeğin yoğun aroması ile oluşur. Bunun yanı sıra petekli ve süzme olarak da tüketilmektedir.
Balın Faydaları Nelerdir?
Bal çeşitli olduğundan içindeki nektarın hangi çiçeklerden elde edilişine göre farklı faydalar sağlasa da tüm balların ortak faydaları bulunur.
1. Sıcak ballı şerbet kabızlığın tedavi edilmesini sağlar.
2. Kolesterol yüksek olan kişilerde düşürmek için kullanılır.
3. Çok ve sık terleyen kişilerde terlemenin azalması yönünde etki gösterir.
4. İshal olan hastalarda kesilmesi için kullanılır.
5. Akciğer için oldukça faydalıdır.
Balın Saçlara Faydaları
Kuru saç derisine sahip kişilerde saçlarla birlikte saç derisinin de nemlenmesi için kullanılır. Saçların sağlıklı uzaması ve güçlenmesini sağlayarak saçları ve saç derisini besler.
Yanıklara ve Yanmalara Faydaları
Ciddi yanıklarda etkisi olmasa da küçük ölçekte yanıklarda hızlı bir iyileştirme etkisi vardır. Yara ve kesiklerde iyileştirme sağladığı gibi mikropların giderilmesini sağlar ve bakterilerin çoğalmasını engeller.
Cilde Faydaları
Ciltte oluşan lekelere sürülmesi durumunda yaklaşık bir haftada etki göstererek cildin parlamasını ve temiz kalmasını sağlar. Hatta maske yapılarak da kurumuş ciltleri nemlendirerek canlılık kazandırır.
Göze Faydaları
Geçmişten günümüze birçok tedavi ve takviyelerde yerini alan bal, insan sağlığında göz için bile faydaları bulunur. Gözde oluşan kaşıntılar bal ile azaltılabilir ve tedavi edilebilir. Yine göz kızarıklığında, göz kurumasında hatta göz enfeksiyonlarının tedavisinde de kullanılmaktadır.
Bal, sadece gıda olarak tüketilen bir ürün değildir. Sadece yiyecek olmadığı yapılan araştırmalar, bu araştırmalar sonucunda keşfedilen tedavilerle birlikte ortaya konulmuş bir gerçektir. Uzun bir tarihe sahip olan bal günümüzde hem yiyecek olarak tüketilen hem de birçok fayda sağladığı alanlarda kullanılan şifa kaynağıdır.