Bağırsak Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak Hastalıkları

Bağırsak hastalıkları, mide ile anüsün arasında bulunan iki bağırsakta meydana gelen rahatsızlıkların genel adıdır. İnce ve kalın bağırsakta pek çok hastalık meydana gelebilir. İnce bağırsağın görevi sindirim ve emilimdir. Kalın bağırsak ise besinlerin tuzlarını emer ve zararlı posaları anüse yollar. Bu nedenle pek çok mikrop buralarda yerleşebilir ve rahatsızlıklara sebep olabilir.

Bağırsakta görülen hastalıklardan biri bağırsak apsesidir. Acil müdahale edilmesi gereken bu hastalık enfeksiyonlara bağlı olarak oluşur. İlaç tedavisi uygulanır ancak hastalık iyileşme sürecine girmezse cerrahi müdahale gerekir.

Bağırsak perforasyonu bir diğer bağırsak rahatsızlığıdır. Kısaca bağırsak delinmesi olarak ifade edebileceğimiz bu hastalık için de acil müdahale gerekir. Bağırsak kanserlerinde ve radyasyona maruz kalma durumlarında görülebilir.

Bağırsaklarda apse oluştuğunda veya tümör oluşumu sırasında bağırsak fistülü adı verilen tünel biçimli yapılar oluşabilir. Bu tüneller karın içine ya da anüse doğru gelişebilirler. Oldukça sancılı bir ağrıya sebep olabilir ve cerrahi müdahale gerekir.

Bir diğer bağırsak rahatsızlığı anüs rektum ülseridir. Kalın bağırsağın son bölümleri ile anal bölgede oluşurlar. İltihaplar, ilaç kullanımları gibi durumlar sebep olabilir. İlaç tedavisi ile kontrol altına alınması gerekir.

İltihapların neden olduğu bağırsak rahatsızlıklarına kolit adı verilir. Ülseratif kolit bunun bir çeşididir. 15-30 yaş arası kadın ve erkeklerde görülür. Ülseratif kolitin yayıldığı yer kalın bağırsaktır. İltihaplı ve kanlı dışkılamaya sebep olur. Yemeklerden sonra daha çok ağrı yapar ve halsizlik, yüksek ateş ve kilo kaybı gibi etkileri vardır. Crohn rahatsızlığı ise kadınlarda daha sık görülmektedir. Crohn sindirim kanalını ya da bağırsakların her ikisini de etkisine alır. Karın ağrısı ile kendisini gösterir ve yemek öncesinde veya dışkılama öncesinde belirir. Dışkılama sonrası hastada bir rahatlama oluşur ancak kilo kaybına ve ishale neden olabilmektedir. Endoskopik yöntemler ile her iki hastalık da teşhis edilebilir.

Bunların yanı sıra radyasyonun veya antibiyotik ilaçların etkisiyle oluşan kolitler de mevcuttur. Özellikle tümörlerin tedavi edilmesinde radyasyon kullanılırken bağırsaklarda rahatsızlıklar meydana gelebilir. Antibiyotik kaynaklı kolitler ise daha çok penisilin grubundan antibiyotiklerin kullanıldığı sıralarda bağırsaklarda bakterilerin çoğalması ile oluşmaktadır.

Bağırsaklarda emilim bozuklukları da görülebilir. Bağırsağın temel işlevlerindeki bu bozukluğa çölyak hastalığı adı verilir. Genelde ince bağırsaktaki emilim sürecini etkiler ve gluten maddesine duyarlılık sonucu oluşur. İshale, karın ağrısına, halsizliğe ve şişkinliğe sebep olur. Gluten içeren besinlerin tüketilmesine son verilmesi ile kendiliğinden iyileşir.

Kabızlık ve ishal ise diğer bağırsak hastalıklarıdır. Sağlıklı bir insanın günde en az 1 kez dışkılaması gerekir. Bu sayı en az olduğu durumlarda haftada 3 olmalıdır. Kabızlık durumunda dışkılama azalır çünkü bağırsak hareketleri yavaşlamıştır. İshalde ise sulu ve sık sık dışkılama meydana gelir. Bağırsakta emilmeyen, tam sindirilmeyen maddelere sebep olabilir. Antibiyotik ile tedavileri mümkündür.