Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsaklarla ilgili rahatsızlıklara neden olan ve ciddi komplikasyonları beraberinde getiren enfeksiyonlar; virüs, bakteri, mantar veya parazitlerden kaynaklanabilmektedir. Bu mikropların oluşuma nelerin sebep olduğunu ve bağırsak enfeksiyonu için nasıl bir tedavinin uygulanacağına dair ayrıntıları sizlerle paylaşmak istiyoruz.

BAĞIRSAK ENFEKSİYON NEDEN KAYNAKLANIR?
Bağırsak enfeksiyonlarının görülmesinde etkili olan bazı mikrop türleri bulunmaktadır. İşte şimdi sizler için bu mikropları daha detaylı inceleyeceğiz.

Bunlar arasında çiğ veya pişmemiş etlerle, arıtılmamış sulardan geçen Salmonella en yaygınıdır.

Bununla birlikte sığır etlerinden ve pastörize edilmemiş meyve suyu veya sütlerden geçen escherichia coli mikrobu da öldürücü gücü bulunan ve bağırsak enfeksiyonuna neden olan bir mikroptur.

Oda sıcaklığında uzun süre bekleyen yumurtalarda oluşan Staphylococcus bulaştığında en hızlı ilerleyen bir mikrop olarak bağırsak enfeksiyonuna yol açmaktadır.

Bunlar dışında bağırsak enfeksiyonu görülmesinin başlıca nedenlerinden olan parazitler de mikroskop ile yapılan incelemelerin dışında gözle görülecek boyutlara kadar ulaşmaktadırlar.

BAĞIRSAK ENFEKSİYONU NASIL BELLİ OLUR?

Virüslerden veya bakterilerden oluşan bağırsak enfeksiyonu belirtileri birbirlerine yakındır. Bunun ayrımını yapacak olan kişiler uzman doktorlar olmalıdır. Sizler yalnızca şu şikayetleri hissetmeniz halinde hiç beklemeden hemen doktora gitmelisiniz:

l Bağırsak bölgesinde şiddetli ağrılar
l Sürekli kabızlık veya ishal ve karın ağrıları
l Sulu dışkının çıkması ya da farklı dışkı görünümleri
l Karın bölgesinde şiddetli şişkinlik ve gaz oluşumu
l Rektal kanamalar veya dışkıda kan görülmesi
l Mide bulantıları ve kusmalar
Yukarıdaki belirtiler yaygınlıkla görülse de, bir de diğer belirtileri bulunmaktadır. Bunlar da yüksek ateş, aşırı üşüme, iştahsızlık, susuzluk ve kilo kaybı olabilir.

BAĞIRSAK ENFEKSİYONU TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

İnsanların bağırsak enfeksiyonuna karşı tedavilerinde öncelik her zaman hayat tarzlarını değiştirmekten yana verecekleri kararlara bağlı olacaktır. Beslenmenin düzenli olması, lif içerikli beslenmek, bağırsak hareketlerini sürekli tekrarlamak ve sürekli oturmamak, susuz kalmamak ve toksin içerikli işlenmemiş yiyecekleri tüketmemek şeklinde açıklayacağımız bazı örneklere siz de eklemeler yapabilirsiniz.
Tüketeceğiniz yiyeceklerin sindirim yollarına zarar vermemesine özen göstermelisiniz. Bol su içmek ve sıvı ağırlıklı beslenmek size bu aşamada oldukça yardımcı olacaktır. Egzersizleri belirli bir düzene göre yapmalı ve içerisine karın bölgesine masajı da eklemelisiniz. Böylece sindirim yolunun sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Bununla birlikte sürekli dinlenmeli ve bağışıklık sistemini güçlendirmelisiniz.

Antibiyotik kullanımına gerek duyulursa, bunu uzman bir doktorun kontrolünde gerçekleştirmelisiniz.

Bağırsakların dışkıyı düzenli olarak çıkarması için kabızlığı geçirici etkisi bulunan laksatifleri tedavi amacıyla kullanabilirsiniz.

BAĞIRSAK ENFEKSİYONU SÜREKLİ TEKRAR EDER Mİ?

Kronik bir hale gelen bağırsak enfeksiyonlarının kolon iltihabı, ülferatif kolit, Crohn hastalığı veya kolon kanserini işaret edebileceğini söyleyebiliriz. Bu ciddi hastalıklarda bağırsak enfeksiyonları sürekli tekrar edebilir. Bu nedenle bağırsak hastalıklarını ve ağrılarını hafife almamanız gerekmektedir. Yukarıdaki belirtileri yaşamanız halinde hiç vakit kaybetmeden uzman bir doktora görünmenizin faydası olacaktır.