AŞIRI UYKU HASTALIĞI BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ
AŞIRI UYKU HASTALIĞI, BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ
Uyku, bireylerin gün içerisinde yorulan bedenlerini dinlendirmeleri hem zihinsel hem de fiziksel açıdan gerekli olan bir aktivite olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra uyku sadece gerekli bir aktivite değil aynı zamanda da bir ihtiyaçtır. Bu sebeple yeterince uyumak enerji kazanmaktan hastalıklardan korunmaya kadar birçok sorunu önlemektedir. Bireylerin de buna bağlı olarak uyku düzenini ayarlamaları ve yeteri kadar uyumaları gerekmektedir. Fakat uykuya bağlı uykusuzluk ve aşırı uyuma gibi birtakım hastalıklar da bireylerde görülebilmektedir. Bu doğrultuda her ki durumunda aşırı uç hali bireylere zarar vermekte ve çeşitli yan etkilere sebep olmaktadır.
AŞIRI UYKU HASTALIĞI NEDİR?
Hipersomnia adı verilen tibbi hastalığın Türkçe karşılığı aşırı uyku hastalığı olarak tanımlanmakta ve bu hastalığın görüldüğü kişiler:
l Sadece gündüz değil gece de oldukça uzun uyuyabilmektedir.
l Gün içerisinde uyku isteme hali,
l Uykusuzluğun tam tersi olarak sürekli uyuma isteği bulundurmaktadır.
Ayrıca bu hastalık her yaştan bireyde görülebilmekte olup:
l Kişilerde sürekli olarak uykusuzluğun görülmesi ve sürekli uyku hali,
l Özellikle gece uykusunun çok uzun sürelere ulaşması,
l Kişilerde fazla uyumaya bağlı olarak anksiyete,
l Fazla uykuya rağmen ise aşırı halsizlik ve kimi durumlarda ise hafıza sorunları görülebilmektedir.
Tedavisi yapılmadığında ise depresyondan kalp rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığa neden olabilmekte ve bireylerin yaşam kalitesini düşürebilmektedir.Bundan dolayı rahatsızlığın nüksetmeye başladığı zaman doktor kontrolüne gitmek son derece önemlidir.
Aşırı Uyku Hastalığı Belirtileri
Aşırı uyku, tıbbi bir hastalık olarak bireylerin hem fiziksel hem de ruhsal sağlıkları üzerinde olumsuz etkiler bulundurmaktadır. Bu sebeple de tedavi edilmesi gerekmekte olup bireylerin sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için oldukça önem arz etmektedir. Aşırı uyku hastalığı belirtileri ele alındığındaise:
l Bireylerin özellikle gündüz aşırı uyku istemleri olması,
l Bireylerin yata yatmaz hemen uykuya dalması,
l Sabah uykudan uyanırken kısmi hareketsizlik durumu,
l Uyku sırasında kâbus ya da halüsinasyonlar görme,
l Kısa süreli uyku atakları,
l Tam kas gücü kaybı yaşanması,
l Sürekli uykusuz hissetme gibi belirtilerin bireylerde görülmesi durumunda uzman bir doktor tarafından da kontrol edilerek hastalığın teşhisi konulmakta olup bir uyku problemi olarak ele alınmaktadır.
Aşırı Uyku Hastalığı Tedavisi
Uykusuzluğun yanı sıra bireylerde aşırı uyuma isteği de bir hastalık olarak sayılmakta ve Hipersomnia olarak bilinen bu hastalık bireylerin gün içerisinde enerjisiz hissetmelerine ve ileride ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Aşırı uyku hastalığı tedavisi için ise:
l Doktor kontrolünde hastada halüsinasyon durumunda destekleyici ilaçlar,
l Gündüz uyku halini gidermek için belirli düzeylerde ilgili ilaçlar,
l Ayrıca yatmadan önce bireylere hafif egzersizler yapmaları,
l Yatmadan hemen önce yemek yememeleri,
l Aşırı alkol ve sigaradan uzak durmaları da istenmektedir.
Anahtar kelimeler uyumak, Uykusuzluk, aşırı uyku hastalığı, sürekli uyku hali, Aşırı uyku hastalığı belirtileri, uyku problemi, Aşırı uyku hastalığı tedavisi