Antik Mısır Kraliçesinin Geçtiği Yer Kleopatra Kapısı
Antik Mısır Kraliçesinin Geçtiği Yer: Kleopatra Kapısı
Antik Kilikya’nın önemli bir stratejik noktası olan Tarsus, güneyde Regma Gölü ile Akdeniz’e bağlanarak deniz ticaretinde önemli bir liman şehri olmayı başarmış güzel ve antik bir şehir. Türkiye’nin en eski yerleşimlerinden olan bu gizemli ve keşfedilmeyi bekleyen şehir, birçok yerli ve yabancı turiste uğrak yeri olma özelliği gösteriyor.
Günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış tek antik şehir kapısı olma özelliğini taşıyan Kleopata Kapısı, Mersin’in ilçesi Tarsus’un girişinde yer alıyor. Bir diğer ismi “Deniz Kapısı” olan bu antik kapı Bizans Dönemi’nde yapılmış. Anlatıldığına göre M.Ö. 41 yıllarında Mısır’ın en ünlü ve güzel kraliçesi olan Kleopatra, sevgilisi Romalı General Antonius ile buluşacağı vakit bu kapıdan girer. Bu kapının adı da “Kleopatra Kapısı” olarak kalır.
3 Antik Kapıdan Ayakta Kalan Tek Kapı
Bizans Döneminde kent surlarının 3 kapısı vardı. Bu antik kapılar; Dağ Kapısı, Adana Kapısı ve Deniz Kapısı’ndan günümüze kadar ayakta kalmayı başaran tek kapı Kleopatra Kapısı olmuş.
Kapının Yakınında Yer Alan Yazıt
Antik kapının yakınında Romalılar döneminden “Onur (Özgürlük) Yazıtı” adıyla bilinen bir yazıt da mevcut.
Önem Verilmeyen Tarihi Antik Kapı
Şehrin merkezinde bulunan bu antik yapı yeniden inşa ettirilmiş. Eski kapıdan eser yok. Birçok tarihi yapıda olduğu gibi bu tarihi ve kadim kapının da aslı bozulup tekrar yapılmış.
Mersin Tarsus’un Görülecek Önemli Yerlerinden
Tarsus’un önemli gezilecek yerlerinden olan bu tarihi kadim kapı, Evliya Çelebi’nin ünlü Seyahatnamesinde de geçiyor. Seyahatnamede “İskele Kapısı” olarak geçen Kleopatra Kapısı’nın yerden yüksekliği 6,17 metre, derinliği ise 6,18 metre. Yapımında Horasan harcı kullanılan bu antik kapı tekrar inşa ettirilmesinden dolayı maalesef orijinalliğini koruyamamış yapılardan biri.