Alkol Hastalıkları, Belirtileri ve Tedavileri
İnsanlarda çeşitli çevresel faktörlerden dolayı oluşan alkol tüketimi zararını sağlığımıza vermektedir. Sürekli her yerde okuduğumuz, bazen duvarlarda yazılı olarak karşımıza çıkan ya da medyaya verilen kamu spotlarında önümüze çıkan içki tüm kötülüklerin anasıdır sözünün ne kadar doğru olduğunu gösteriyor en başta sağlığımıza verdiği zarar ile. İlk denemeydi, birdi, ikiydi derken bağımlı olunması bazı insanlar için kaçınılmaz oluyor. Ve bazı bağımlılıklar, alkol kullanımından doğan sağlıksal sorunlarla ölümlere bile sebebiyet verebiliyor.
Hastalık Çeşitleri
Alkol kullanımın sebebiyet verdiği çeşitli türlerde hastalıklar vardır. Ve bu hastalıklar aşırı alkol tüketiminden meydana gelmelidir. Ama unutulmamalıdır ki bağımlı olmak başlangıçta az kullanmanın yolundan geçer. Alkol mide yüzeyinden hücrelere hızlı bir geçiş yapar. Alkolün mideye geçişinden sonra karaciğere ulaşır. Karaciğerin öncelikli görevi yağ asitlerini yakarak enerji üretmektir.
Fakat konu alkol olunca bu öncelik sırası değişir. Normalde kolaylıkla parçalayabileceği yağ asitleri karaciğerde birikmeye başlar ve karaciğerin yağlanmasına sebebiyet verir. Akciğerlerden hemen sonra yolu beyindir. Beyne ulaşır ve uyuşma etkisi yapar. İnsanların alkolü vücuda aldıktan 3 dakika sonra hemen hemen tüm hücrelerine ulaşmış olur. Alınan alkol miktarı, belirli bir miktarı veya seviyeyi aşarsa solunum yavaşlayarak kişide komaya ve hatta ölüme neden olur.
Peki, bağımlı olduğumuz takdirde vücudumuza oldukça zararı dokunan alkol kullanımından dolayı çıkan hastalıklar nelerdir? Bunlar; Anemi (kansızlık),kanser, kalp damar hastalıkları, siroz Bunama (demans), depresyon, nöbetler (epilepsi), gut, yüksek tansiyon, enfeksiyon hastalıkları, sinir hasarı, pankreatit ve pankreas kanseri.
Alkol Hastalıkları Belirtileri
Alkol Hastalıkları belirtileri; En baştaki belirti aslında kullanan kişinin bağımlı hale gelmesidir. Daha sonra takip eden belirtiler ise, karar verme, doğru düşünme ve hareket etme gibi beynin işlevlerinin zamanla bozulması, kişinin sürekli olan uyku bozuklukları, baş ağrısı, göz tahribatı, kırmızı burun, alkolden zarar gördüğünü rağmen alkol kullanmaya devam etmesi, gözün kornea tabakasında yağ halkası, morartılar, el ve ayaklarda meydana gelen kısmi felçler, avuç içi kızarıklık, elde tremor.
Alkol Hastalıkları Tedavisi
Alkol hastalıkları Tedavisinde öncelikli olarak hastalık belirtilerinin değerlendirilmesi gerekir. Daha sonra alkol bağımlığından sonra ortaya çıkan yaşamsal sorunların tespitinin yapılması en önemli göz önünde bulundurulması gerekilen husustur. En son da uygun tedavi seçenekleri uzmanlar tarafından belirlenmelidir.
Alkol bağımlısı hasta bireyin ruhsal durumuna göre psikiyatri uzmanı tarafından ayaktan ya da yatarak tedavi ve detoksifikasyon tedavi seçenekleri ile de değerlendirilebilir. Yatarak tedavi alkolün bedende yarattığı gözlemlenen deformasyonun ayrıntılı olacak şekilde araştırılması ve hastalıklara karşı olabilecek en uygun müdahalenin yapılabilmesi açısından oldukça faydalıdır. Hastanın durumuna bağlı olarak çok yönlü bir değerlendirme ve detaylı bir tedavi planının geliştirilmesi için hasta içinde, uzman içinde beklenmesi gerekebilir.
Anahtar Kelimeler: Alkol, alkol hastalıkları, alkol bağımlısı