Sağlık

Akut Lösemi Belirtileri ve Tedavisi

Akut Lösemi, Belirtileri ve Tedavisi

Lösemi toplumumuzda kan kanseri türü olarak bilinen bir kanser türüdür. Lösemi hastalığını kökeni kemik iliğine dayanan ve görevi kan üretmek olan bir kök hücrenin çeşitli sebeplerden dolayı işleyişinin belli bir zaman aralığı geçtikten sonra durması ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması olarak tanımlayabiliriz. Lösemi kemik iliğinde başlamasına rağmen daha sonra tüm vücudu ele geçirme potansiyeli olan bir hastalıktır. Lösemi hastalığı başta hayati önem taşıyan kemik iliği ve lenfatik sistemi etkileyerek daha sonra tüm vücuda zarar vermesinden dolayı hemen tedavi edilmesi gerekilir.

Lösemi hastalığı olgunlaşmış akyuvarların kontrolsüz artışından ibaret ise kronik ve yavaş seyirli bir durum söz konusu olur. Eğer olgunlaşmamış akyuvarların kontrolsüz artışına bağlı bir durum ortaya çıkar ise de hızlı seyirli olarak tanımlanan akut lösemi durumu ortaya çıkar. Hızlı seyirli olan yani akut lösemiler ani bir şekilde başlangıç göstermekte ve yaklaşık olarak 1-2 ay içerisinde de belirtilerini göstermektedir. Bu sebepledir ki olabildiğince en kısa süre içerisinde tanı koyulmalı ve tanıya uygun tedavi yöntemi uygulanmalıdır.

Akut lösemi oluşumunu net olarak başlatan etmenler bilinmese de bu durumun oluşmasına radyasyon, benzen, tarım ilaçları ve diğer kimyasal maddelerin yol açtığı bilinmektedir.

Kan kanserleri içerisinde yapılan araştırmalara göre akut löseminin görülme oranı yaklaşık olarak % 15-20 dir. Akut lösemi özellikle çocuklarda ve ileriki yaşlarda çok sık görülen bir hastalıktır. Akut löseminin belirti ve bulgularla kendini belli ediyor olması en büyük avantajlardan biridir.

Akut löseminin dezavantajları ise çok hızlı bir şekilde kemik iliğinden başlayarak tüm vücuda yayılmasıdır. Bunu sonucunda akut lösemi hastalarında beyaz kan hücreleri yapılmadığından dolayı sık sık ve ağır bir şekilde enfeksiyon gözlemlenir. Enfeksiyonu takiben başka nedenlere de bağlı olarak ciltte cilt kanamaları, mide ve bağırsakta kanmalar, hayati organlarda uzun süreli ve ciddi şekilde kanamalar kendisini gösteren diğer belirtilerdir. Bu belirtilere daha az hayati önem taşıyan kansızlık, organ işlev yerine getirememe durumları da eklenebilir.

Akut lösemi de kendi içerisinde AML ve ALL olmak üzere ikiye ayrılır. Fakat bu iki durumda da hastalık ciddi seyirdedir. Bu sebeple olabildiğince erken tanı konulmalı ve yine aynı hızla tedaviye başlanmalıdır. Tedavi yöntemlerinin belirlenmesinde kişinin uzman doktorlar eşliğinde onkoloji merkezlerinde bazı tetkik ve testler yaptırması gerekir. Uygulanan yöntemler genelde hedefe yönelik akıllı ilaç kullanımı veya da özel kök hücre nakli olmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu