Akne Tedavisi

Akne Tedavisi
Akne, vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelen sivilce olarak da adlandırılan yağ kanallarını tutan bir hastalıktır. İnsanlarda en çok ergenlik dönemlerinde, 20-40 yaşlarında da görüldüğü gözlemlenmektedir. Her insan için olmasa da genellikle sıkça akne görülen kişiler yağlı deriye sahiptir. Zamanla iyileşebilen bir hastalık olsa da beklemeden tedavisi de mümkündür. İnsanlarda görüntü bozukluğu yarattığı için dermatolog tarafından tedavi edilmesi daha uygundur.
Akne Nasıl Oluşur?
Kadın ve erkeklerde bulunan erkeklik hormonu yükselerek yağ bezlerini uyarıp genişletir. Yağ kanalları kıl içeren kanallarla bağlantılıdır. Yağ bezleri sebum olarak bilinen yağlı bir madde üretir. Sebum yani yağlı madde deri yüzeyine kıl kanalları ile boşalır. Kıl kanallarının ağızları por diye adlandırılır. Sebum yani yağlı madde kıl kanalındaki hücrelerin dökülmesi ile birlikte yapışkan hale gelir. Bu şekilde por tıkanır. Bakteriler kanaldaki yağ ve hücrelerle beslenerek çoğalır. Bakteriler kimyasal madde salgılayarak reaksiyon oluşturur ve kıl kanalları duvarı parçalanır. Yağlı madde, bakteriler ve hücreler deri içlerine sağılıp kızarıklık ve iltihap akıntısına sebep olur.
Nasıl Tedavi Edilir
Akne tedavisi şiddetine göre uygulanmaktadır. Hafif, orta ve şiddetli akne türleri vardır ve her seviyeye uygun tedavi yöntemleri bulunur.
Hafif Akne Tedavisi
Solüsyon ve losyon gibi ürünlerle birlikte vitamin takviyeleri ile tedavi edilmektedir. Tedavi için uzman tavsiyesi ile jel veya krem de kullanılabilir.
Orta Seviye Akne Tedavisi
Takviyeler ve jel gibi ürünlere ek olarak oral alınan ilaçlar aracılığı ile tedavi desteklenir.
Şiddetli Akne Tedavisi
Hafif ve orta dereceli akne tedavisinde kullanılan yöntemlerin dışında ağızdan alınan uzman dermatolog bilgisi dahilinde düzenli kullanılan ilaçlarla tedavi edilir. Tedavi, hastalığın derecesine ve kişinin bünyesine göre alınan ilaçların kullanım süresini değiştirebilir. Bazı hastalarda uzun bazı hastalarda kısa süreli müdahale ve ilaç kullanımları ile akne tedavisi mümkündür.