Akdeniz Anemisinde Kök Hücre Nakli Nasıl Yapılır

Akdeniz Anemisinde Kök Hücre Nakli Nasıl Yapılır?
Akdeniz Anemisi Nedir?
Akdeniz anemisi “Beta Talasemi” geninin çocuğa anne babadan geçen bir tür kansızlık hastalığıdır. Genellikle Akdeniz ülkelerinde yaşayan ırklarda görülen bir hastalıktır.
Akdeniz Anemisi’ne (kansızlık) kandaki alyuvarların yapısında yer alan Hemoglobin maddesinin oluşumundaki kusur neden olur. Hastalık Talasemi Majör ve Talasemi Minör diye iki ayrı şekli vardır.
Talasemi Majör (Akdeniz anemisi taşıyıcılığı)
Bu hastalık genellikle evlenme işlemleri yapılırken zorunlu olduğu için kimi hastalar kan incelemeleri sırasında ortaya çıktığından taşıyıcı olduklarını bu esnada öğreniyorlar. Kişilerde halsizlik ve kansızlık belirtileridir. Talasemi majör bulgusu evli çiftlerin her ikisinde de olmasıyla ortaya çıkar. Anne ve babadan birinin Akdeniz anemisi taşıyıcısı olması çocuğun %50 riski vardır.
Talasemi Majör (Cooley anemesi)
Çoğunlukla çocuk 6 aylıkken aniden başlayan kansızlık yetmezliği sonucu kalp yetmezliği belirtileriyle başlar. Kan nakli yapılmazsa hasta birkaç ay içinde hayatını kaybeder.
Akdeniz Anemisi Hastasına Kök Hücre Nakli
Akdeniz anemisine karşı kök hücre nakli yapılırsa hasta %100 iyileşme sağlar. Yalnız kan hücresi verecek kişi çok önemlidir. Tam uygun verici olması gerekir. Bunlar; öncelikle kardeş, yakın akraba veya kök hücre uyumlu ise akraba olmayan kişilerden de alınabilir. Yeni doğacak kardeşten kök hücresi alınabilir. Kök hücre verecek kişi Talasemi minörlü olamayacak ve kök hücre verecek kişinin doku grubu uygun olacak. Bu iki şart sağlandığında hastaya kan hücresi verilir. Bu işlerde bir diğer koşul da Talasemi majörlü çocuğun yaşının küçük olması tedavinin etkili olmasını sağlar. Yaş ilerledikçe vücutta demir birikimi ister istemez az da olsa oluşuyor ve kök hücre nakli yapıldığında tedaviye cevap vermesi zorlaşıyor. Bu yüzden tedavisi yapılacak çocuğun 10 yaşına kadar kök hücresi naklinin olması gerekmektedir.