AKCİĞER SU TOPLAMASI NEDİR
AKÇİĞER SU TOPLAMASI NEDİR ?
Akciğer su toplaması, akciğer hastalıkları içinde halk içinde en yaygın olarak bilinenidir. Yaratıcı, akciğerin kendine has zarı ve akciğerle diğer organları birbirinden ayıran göğüs kafes zarı arasında, organların sürtünerek birbirlerine zarar vermemesi için kaygan bir sıvı koymayı ihmal etmemiştir. Sıvının birbirinden organları ayırdığı bu zar boşluğuna plevra diye bilinmektedir. İşte bu iki zar arasına herhangi bir rahatsızlıktan dolayı başka bir sıvının girmesiyle akciğer su toplaması oluşur.
Tıp dilinde akciğer su toplamasına plörezi halk dilinde ise eski tabirle zatülcenp denilir. Akciğerlerin su toplamasını müteakip, göğüste baskının artmasıyla rahatsızlığa yakalanan kişinin soluğunu keser ve halsiz bırakır.
AKÇİĞER SU TOPLAMASI ZAMANINDA TEDAVİ EDİLMELİDİR
Akciğer hastalıkları içinde hastayı en fazla mustarip eden rahatsızlık akciğer su toplamasıdır. Hastalığın başlamasıyla öksürükte artış, nefes almada zorluk ve göğüste batma hissi, sürekli yüksek ateş ve iştah kaybını müteakip kilo azalması başlar. Akciğer rahatsızlığı zamanında tedavi edilmediği ve tespit edilip giderilmediği takdirde daha büyük sorunlara yol açabilmektedir. İltihabın tüm vücuda yayılması en olası sonuçtur. Basit operasyonlar ve müdahaleler ile belki basit bir ilaç tedavisi ile akciğer su toplaması tedavi edilebilir. Tedavi için geç kalındığında ve İhmal edildiği durumlarda vücutta geniş kapsamlı ve birbirini takip eden rahatsızlıklar başlar. Bunlar bazen ölümcül hastalıkların da ortaya çıkmasına neden olabilir.
AKÇİĞER SU TOPLAMASI NEDENLERİ
Akciğer su toplanması nedenleri üzerinde durmak gerekirse en fazla Akciğer iltihaplanmasına neden olan sebepler bu rahatsızlığı ortaya çıkarır. Özellikle zatürre geçirenler, travma ve çarpmalarla alınan darbeler, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının bozukluğu ve de uzun süreli soğuğa maruz kalmakta akciğerlerde su toplanması rahatsızlığına yol açabilmektedir. Göğüs kafesini ve akciğeri birbirinden ayıran doğal ve dengedeki sıvının içine başka sıvılarında karışması sonucu bu bölgede genişleme meydana gelir. Göğüste biriken sıvının armasıyla organların birbirine uyguladıkları baskı da artar ve hastalık ilerlemeye başlar. Sonuçta nefes alıp verirken hasta büyük bir ıstırap çeker ve günlük hayatı da altüst olur. Bir yandan nefes alırken sıkıntı çeker diğer yandan da her öksürdüğünde adeta göğsüne bıçak saplanmış gibi hisseder.
AKÇİĞER SU TOPLAMASI TEDAVİSİ
Akciğer su toplaması için tedavi yöntemleri çok etkili ve geniştir. Büyük oranda su toplamasına neden olan sebep mikrobiyal olduğundan genellikle antibiyotik tedavisi sonrası akciğer su toplaması hastalığı geçebilmektedir. İlerlemiş boyutta ve sebep olarak farklı etmenlerin bulunduğu rahatsızlık tipinde biriken sıvının lokal olarak açılan bir noktadan boşaltılması ile hasta rahatlamaktadır. Bunun yanında sürtünen ve sıkışan organları pudralanması da etkili çözümlerden biridir. Amaç rahatsızlığının asıl sebebinin ortadan kaldırılması olduğu için biriken sıvının bölgeden uzaklaştırılmasına yönelik tedavidir. Tedavi sonları hasta çok kısa zamanda taburcu edilebilmektedir. Akciğer hakkında bilmek istedikleriniz ve sağlığınız ile ilgili birçok konuda sizleri aydınlatmaya devam edeceğiz. Şimdilik sağlık, mutluluk ve afiyet içinde kalınız sevgili dostlar.