AKCİĞER KANSERİNE İYİ GELEN BESİNLER
Akciğerlerde olması gerekenin dışında hücre bölünmesi sonucu oluşan kitleye tümör denir. Bu tümör akciğer kanserini oluşturur. İşlevini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesi için her organın bölünerek hücresel bir şekilde çoğalması gerekir. Nitekim bu hücre bölünmesinin gereğinden fazla meydana gelmesi kanser olma riskini arttırır. Oluşan tümörlerin büyümesi ve diğer organlara yayılması ise akciğer kanserinin tetiklediği durumlardır. Yayıldığı organlarda hasara yol açar ve genelde bu hasarlar kalıcıdır. Küçük hücreli dışı akçiğer kanseri ve küçük hücreli normal akciğer kanseri olmak üzere 2 tip akçiğer kanseri vardır. Genelde 1. tip yaygın görülür. Fakat 2. tip kanser hastası olan kişilerde daha tanı konulmadan yaygınlaşmış olur. Küçük hücreli dışı akciğer kanseri (1. tip), % 75 gibi yüksek bir oran ile görülüp 3 şekilde seyir eder.
Akciğer Kanserinin Sebepleri
l Tütün ve Mamullerinin kullanımı: Hem pasif içici olarak adlandırılan kendisi içmediği halde çevreden etkilenen kişilerde hemde tütün mamulleri kullanan kişilerde yüksek oran ile bu kanser görülür. Günümüzde akciğer kanserine en büyük etken tütün kullanımı olarak tespit edilmiştir.
l Tüberküloz: Daha önceden verem olan kişilerin akciğer kanserine yakalanma riski daha yüksektir.
l Radon: Yaşadığımız çevrede doğal olarak bulunan bu radyoaktif gaz akciğer kanserine sebep olur.
Akciğer Kanserine İyi Gelen Besinler
Günlük egzersizlerin yanı sıra beslenme biçiminin değiştirilmesi birçok hastalığa şifa olduğu gibi akciğer kanserinde de etkilidir. Günde 2 kez protein alınmalı ve C vitamini kesinlikle aksatılmamalıdır. C vitamini kanser hücrelerine düşman olup bağışıklık sistemi için birebirdir. Ayrıca yoğurt kesinlik ile yenilmesi gerekenler arasındadır. Özellik ile narın kanseri %30 oranında yendiği kanıtlanmıştır. Böğürtlen, yaban mersini, kiraz, karpuz gibi kırmızı meyveler kansorejen hücreler içerirler ve tüm kanser hastalarının tüketmesi gerekir. Kırmızı turp, kırmızı biber, domates hafif pişirilip tüketilmelidir. Domateste likopen bulunur ve buda akciğer, meme ve kolon kanserine düşmandır. Günde bir kaşık çörek otu yemek tümörlere karşı mücadeleyi artırır. Akciğer kanserine birebir olan birçok şifalı bitki vardır. Bunlardan bazıları zerdeçal ve reishi mantarıdır. Ayrıca zencefilin de kansere şifa olduğu kanıtlanmıştır. Düzenli ve dengeli beslenme akciğer kanserini önleyen en önemli faktördür. Bol bol sıvı tüketilemesi gerekir. Ayrıca kırmızı sebze ve meyveler kanser hastaları için diğer bitkilere göre daha etkilidir. Kalorisi yüksek olan bal ve pekmez tüketimine dikkat edilmelidir. Tuzlu gıdalardan kaçınılmalı, hastalık sebebi ile kayıp edilen kilolar bahane edilerek aşırı tüketim yapılmamalıdır.