Akciğer Kanseri Teşhisi
Stresli hayat şartlarına bağlı olarak günümüzde yaygınlaşan kanser hastalığına yakalanların sayısı gün geçtikçe artmak ve her bireyde (özellikle tütün mamüllerini kullananalar) kendileri hakkında şüphelere düşmekte. Kişilerin korkularını bastırmak adına yardımcı olalım, akciğer kanseri erken teşhisi için muayene sırasında doktoruzunun sorabileceği bazı belirtileri inceleyelim;
• Göğüs ve Kol Bölgesinde Ağrılar
Akciğer kanseri hastalarının yarısında görülen bu ağrılar ilk ve önemli belirtiler arasında, eğer her hangi bir yaralanma yada kaza geçirmediyseniz sebepsiz olan ağrılarınızı ciddiye alın. Özellikle öksürdüğünüzde şiddetleniyorsa veya nefes alıp vermenizi etkiliyorsa mutlaka doktor görüşüne başvurun, tümörlerin ciğerlerinize yaptığı baskı sonucu olabilir.
• Sık Görülen Enfeksiyonlar
Sürekli nükseden bronşit ve üst solunum yolu iltihaplanması gibi şikayetler akciğer kanserinden kaynaklanıyor olabilir, eğer kanser tümörü nefes almanıza yarayan hava bronşlarına yakın ise ciğerlere baskı uygular ve iltihaplı hastalıklara yol açar.
• Nefes Alma Zorlanma
Günlük yapılan aktiviteler haricinde ekstra enerji harcayarak yaptığınız işlerden sonra nefes darlığı yaşıyorsanız aşırı kilolarınıza da yada yaşınızın ileri olmasına bağlamadan uzman bir hekime başvurunuz.
• Gittikçe Kötüleşen Öksürük
Akciğer kanseri teşhisi için önemli unsurlardan biri de 2 haftadan uzun süren öksürüklerdir, sigara kullananların çoğu bu durumu sigaraya bağlasa da kötüleşen öksürük belirgin belirtiler arasındadır, üstelik artan öksürüğünüz ile birlikte balgamınızda yada ağız kenarınızda az da olsa kan var ise kesinlikle bir uzmandan yardım almalısınız.
Akciğer Kanseri Teşhisi Nasıl Konulur?
Öncelikle doktora başvurduğunuzda yaşam şartlarınız ve genetiğiniz hakkında bir ön araştırma yapar, mesleki durumunuz, ailenizde daha önce bu hastalığa yakalanan var mı?, tetikleyici madde kullanım sıklığı gibi sorular yardımı ile ilk kanı oluşumu başlar.
Sonrasında ilerlemiş bazı kanser durumlarında elle muayenede belli olacağı için fiziki muayene aşamasına geçer ancak kesin tanı yapılan laboratuvar incelemeleri sonucu ortaya çıkar.
Bunların başında akciğer grafisi ve kan ve benzeri testler gelir, ayrıca bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme teknikleri, pozitron emisyon tomografisi ve akciğer kanseri şüphesi yüksek hastalar da balgam sitolojisi de istenebilir.
Ancak bazen hekiminiz gerekli olduğunu düşünerek biyopsi isteyebilir yani akciğerlerinizden parça almak isteyebilir farklı yöntemler ile nedir bu yöntemler; bronkoskopi, iğne apirasyonu, tora sentez, toraotomi ve mediastinoskopi olarak sıralanabilir.
Bilindiği üzere teşhisin konulabilmesi hastalık evreleri için oldukça önemlidir, çünkü tedavi metotları hastalığınızın evresine göre belirlenmektedir belirtileri fark ettiğiniz anda lütfen bir doktora yada sağlık kuruuşuna başvurun ihmal etmeyin.