Sağlık

AIDS hastalığına en çok kimlerde rastlanır

AIDS Hastalığına En Çok Kimlerde Rastlanır?

Sanılanın aksine AIDS hastalığı tokalaşma, öksürük, hapşırık ya da aynı mekânda bulunma ile bulaşmıyor. Ancak, insanlar halen bu anlamda tedirginlik yaşamaktadırlar. AIDS hastalığı cinsel yolla, kan transferi ile ve anneden bebeğe geçiş yolu ile bulaşan bir hastalıktır. Anal, oral veya vajinal yolla yapılan cinsel ilişki esnasında vücut sıvılarının teması ile bulaşmaktadır. Enfekte kişiden alınan kan ve kan ürünleri ile bulaşır. Bunun yanı sıra, damar içi madde bağımlılığı olanların enfekte hasta ile aynı enjektörü kullanmaları sonucu bulaşır. Anneden bebeğe plasenta yolu ile veya emzirirken bulaşır.

AIDS Hastalığı Belirtileri

HIV virüsünün vücuda girmesinden sonra, 1-6 hafta içinde akut enfeksiyon görülür. Genellikle yüksek ateş, bulantı, kusma, lenf bezlerinde büyüme, eklem ağrıları, deri döküntüleri, farenjit gibi belirtiler görülür. Tüm bu belirtiler 2-4 hafta içinde kendiliğinden kaybolur. Ancak bu dönemden sonra hasta bulaştırıcıdır.

AIDS Hastalığında Risk Grubu

AIDS hastalığı ile mücadele edebilmek için erken tanı şarttır. Tanısı kolay ve hızlıca konulabilen bir hastalıktır. Henüz bulunan bir tedavisi olmamakla birlikte, ilaç tedavisi ile kandaki virüs miktarı baskılanarak, bağışıklık sistemi güçlendirilerek hastanın bununla yaşaması sağlanır. AIDS hastalığı risk grubu aşağıdaki gibidir.

l Birden fazla kişiyle cinsel ilişki yaşayan ve bu ilişkiyi korunmasız ve dikkatsiz olarak yapanlar,

l Aynı enjektörü kullanan, damar içi madde bağımlılığı olanlar,

l HIV pozitif olan bir kişi ile birlikte olan ve onunla birlikte yaşayanlar,

l Hastalığın görülme sıklığı fazla olan yerlere seyahat eden veya orada yaşayanlar,

l Cinsel istismara maruz kalanlar,

l Tüberküloz hastalığına yakalanmış olanlar,

l Tıbbi müdahale sırasında bilinçsiz davrananlar.
AIDS Tedavisinde Nasıl Bir Yol İzlenir?

AIDS hastalığı tedavisinde henüz virüsü ortadan kaldıracak bir tedavi yöntemi bulunamamıştır. Ancak bazı ilaçlar ile virüs kontrol altına alınıp çoğalması önlenebilmektedir. İlaç tedavisi ile ilk belirtilerin başladığı andan asıl şikâyetlerin başlayacağı ana kadar ki süre uzamaktadır. Ayrıca hücre sayısında artış yaşanmakta ve hastanın yaşam süresi de uzamaktadır. Burada en önemli şey tedavinin bilinçli bir şekilde ve düzenli uygulanmasıdır. İlaçların düzensiz kullanımında virüs ilaçlara direnç gösterebilmektedir.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu