Sağlık

Adem Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Adem Hastalığı, Belirtileri ve Tedavisi

Halk arasında “Adem Hastalığı” olarak bilinen ancak tıptaki adıyla “Akut Dissemine Ensefalomiyelit” olarak anılan bu hastalık, omuriliğin görevlerini aksatmasına neden olan ve insanın gelişimini engelleyen bir hastalıktır. İnsan vücudunu dışarıdan gelecek olan tehlikelere karşı koruyan sisteme bağışıklık sistemi denilmektedir. Bağışıklık sistemi, insanların yaşamlarını devam ettirebilmesi için ve başka tehlikeli hastalıklardan uzak tutan bir sistemdir. Bazen çevresel faktörler veya yanlış aşılamalar neticesinde bağışıklık sistemi yanlış uyarılır. Adem hastalığı, beyin ve omuriliğin mikropsuz olarak iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Tüm beyin hastalıkları bu şekilde ortaya çıksa da Adem hastalığının mikropsuz olarak iltihap yapması bu hastalığı diğer hastalıklardan ayırt etmektedir.

Adem Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Genellikle çocuk yaşlarında görülen bu hastalık, yetişkinlerde de görülebilir. Bağışıklık sistemi, vücutta tehlike oluştuğu zaman devreye giren bir sistemdir. Adem hastalığında ise, bağışıklık sistemi yanlış uyarılma sonucu beyin ve omurilikte mikrop olmadan bir iltihaplanma yapar. Bunun sonucunda beyin ve omurilik faaliyetlerinde aksamalar başlar. Bun un sonucu olarak da kişinin hem fiziksel hem de akıl sağlığı bozulur.

Adem Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Adem hastalığında beyinde oluşan iltihabın, beynin hangi bölgesinde oluştuğuna göre belirtikler farlılıklar gösterir. Adem hastalığı belirtileri baş gösterdikten sonra bir hafta içinde kişi bu hastalığa yakalandığını anlar. Bu hastalığın en belirgin belirtisi, kişinin sık sık hafıza kaybı ve bilinç kaybı yaşamasıdır. Kısa süren bu atakların yanı sıra hastalık fark edilmediğinde, atakların süresi de artmaya başlar. Bu belirtilerin yanı sıra, kişinin sık sık baş ağrısı yaşaması, yüksek ateş ve kişide görme kaybı başlaması gibi belirtiler de görülür. Oldukça tehlikeli olan bu belirtiler neticesinde kişi hemen tedavi olmalıdır. Tedavi olmazsa, dış dünya ile iletişimi kesilir ve kişi hayattan tamamen kopar.

Adem Hastalığı Tedavisi Nedir?

Adem hastalığı tedavisi için, bağışıklık sistemini baskılayacak tedavi yöntemleri uygulanır. Hastaya öncelikle yüksek dozda kortizon damardan verilir. Bu tedaviye yanıt vermeyen hastalar için kan değişimi (Plazmaferez” ve IVIG ( İntravenöz immungloubin) tedavisi uygulanmalıdır. Tek bir atak şeklinde gelişen Adem Hastalarında uzun süreli koruyucu tedavi verilmesine gerek yoktur. Atakların tekrarlaması sonucu, MS (multipl skleroz) hastalarında kullanılan tedavi yöntemleri uygulanır. Adem hastalarının % 70’inden fazlası iyileşmektedir. % 5 hasta kaybedilebilmektedir. Eskiden tedavi imkânları olmadığı için korkulan bir hastalık olan Adem hastalığı günümüzde tedavi edilebilen bir hastalıktır. İyileşme süresi 1 ile 6 ay arasındadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu